Jaap Klink Mede-initiatiefnemer van de campagne voor cultuur ‘Word ook een Cultheld’.

Op naar een mooie Brabantse Zomer!

Brabant is ontstaan door samenwerking. Al in 1576 waren het de staten van Brabant die het voortouw namen en gezamenlijk ten strijde trokken tegen de Spaanse troepen. Een roemruchte periode volgde en het duurde tot 1815 voordat Brabant de vorm aan kon nemen die het nu heeft. Dit heeft de identiteit bepaald die we als Brabander ervaren en uitdragen.

De ontwikkeling die Brabant heeft doorgemaakt kan weleens een belangrijke reden zijn dat makers in Brabant zo sterk vertegenwoordigd zijn. Deze groep is heel bepalend voor hoe wij onze vrije tijd kunnen besteden. Het lijkt zo vanzelfsprekend maar de talloze activiteiten die worden georganiseerd, zijn risicovol en sterk afhankelijk van elementen waar geen grip op is, zoals de coronapandemie waar meer dan een jaar mee gedeald moest worden.

Wij Brabanders houden van cultuur. Van de festivaltheaters, de muzikanten, van kunstenaars, toneel- en dansgezelschappen. Van al die artiesten die onze weekenden, zomerse avonden en vrije momenten verrijken. Wij Brabanders missen de cultuur. De sfeer, de gezelligheid, de creativiteit. We kunnen ons geen voorstelling maken van een zomer zonder cultuur.

In de Brabantse cultuursector zijn zo’n vijftienduizend zzp’ers en kleine ondernemers actief. Door corona zagen velen van hen de inkomsten verdampen omdat hun opdrachtgevers de deuren moesten sluiten of activiteiten zoals theaterfestivals, muziekevenementen, exposities en shows werden geannuleerd. Gaan we ze vragen hun heil ergens anders te zoeken of gaan we ze vragen te blijven maken? Zodat onze weekenden, zomers en vrije momenten verrijkt blijven. Zodat de Brabantse cultuur, waar we zo van houden, haar rug kan rechten en al deze ‘Brabantse Zomer’ kan doen waar ze goed in is.

Daarom zijn wij met een paar fanatieke Brabanders de campagne ‘Word ook een Cultheld’ gestart. Zodat hopelijk heel Brabant de komende week gaat doneren en we er samen voor zorgen dat de cultuursector per direct weer kan gaan creëren. Zo worden makers erkend én betaald voor hun cruciale bijdrage aan een inclusieve ‘Brabantse Zomer’ vol beleving en inspiratie. Én de donateur kan daar vervolgens zélf van genieten!