Recente ontwikkelingen

Wat is de maatschappelijke en economische impact van corona in Brabant? Hieronder zetten we de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen tijd op een rij.

Commissie: zo komen we sociaal sterker uit de coronacrisis

De VNG-commissie Sociale impact COVID-19 roept gemeenten en rijk op om gezamenlijk te werken aan een langetermijnagenda zodat de samenleving versterkt uit de coronacrisis kan komen. De notitie van de commissie en de bijbehorende praatplaat helpen gemeenten in hun aanpak naar sociaal herstel en innovatie.

‘1 coronapatiënt die 3 weken op de ic ligt, betekent 10 operaties afzeggen'

Met 102 coronapatiënten op de Brabantse intensivecare-afdelingen is de druk er nog steeds hoog. Veel ‘gewone zorg’ kan hierdoor niet doorgaan. “Voor één patiënt die drie weken op de ic ligt, moeten we meer dan tien operaties afzeggen”, zegt intensivist en ic-manager Desirée Burger van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.

Alles is gezondheid

De pandemie laat zien dat een ongezonde leefstijl mensen kwetsbaarder maakt voor de gevolgen van een coronabesmetting. Hierdoor is onze leefstijl en ons gedrag veranderd: we bewegen minder, roken meer en hebben meer overgewicht wat leidt tot extra gezondheidsrisico’s. Nu de maatregelen aanhouden zijn sociale en mentale gevolgen groter. Het kabinet heeft middelen beschikbaar gesteld voor extra steun en vraagt gemeenten hier invulling, uitvoering aan te geven.

Gouden Giraffe voor bedrijf uit Den Bosch voor online event

DEN BOSCH - Verwiel – the creative agency, gevestigd in de Gruyterfabriek in Den Bosch is dit jaar de winnaar van een ‘Gouden Giraffe’, een prestigieuze prijs van de Nederlandse evenementenbranche. Het bedrijf won de prijs in de categorie beurzen voor een online event dat het organiseerde.

Versoepelingen leiden niet tot nieuwe piek, denkt ziekenhuisdirecteur ETZ

Ziekenhuisbestuurder Bart Berden denkt niet dat er een corona-rebound komt bij de versoepelingen van de coronamaatregelen, zoals het kabinet die nu doorvoert. Dat zei hij dinsdagochtend in het radioprogramma 1 op 1 op Radio 1.

Echte Eftelingfans in de rij voor de poort: 'Voelt als de eerste keer!'

Na ruim vijf maanden heropende de Efteling woensdagochtend de deuren, maar ruim een uur van tevoren stonden de eerste bezoekers al voor de poort te wachten. "Ik ben zo blij om weer terug hier naartoe te mogen!"

Het verhaal achter de verpleegkundige: ‘Als Samora thuiskomt, zié ik of hij op de corona-afdeling heeft gestaan’

Ze staan in de frontlinie van een wereldwijde pandemie. Maar thuis zijn de Utrechtse ic-verpleegkundigen Saskia, Karin en Samora ‘gewoon’ papa, mama, partner en/of vriendin. Wat gaat er schuil achter hun coronamaskers? „Ik zat burn-out thuis en voelde me schuldig tegenover mijn collega's, omdat zij zo hard aan het werk waren. Maar het ging even niet meer.”

Score eindtoets basisschool iets lager dan andere jaren, leervertraging door corona

Het landelijke gemiddelde van de Centrale Eindtoets voor basisschoolleerlingen is dit jaar uitgekomen op 535,0 punten. Dat is licht lager dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar (535,4). De cijfers staan op de website van het College voor Toetsen en Examens. Leerlingen liepen dit coronaschooljaar wat leervertraging op.

La Vuelta 2022 start in Utrecht en Brabant

Ondanks alle huidige beperkingen van grootschalige evenementen vanwege COVID-19, staan alle seinen op groen voor de start van de Spaanse Wielerronde ‘La Vuelta’ in 2022 in Nederland.

Actie onder Brabanders om culturele zzp’ers met een donatie te steunen

De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis, maar in het bijzonder de culturele zzp’ers hebben het flink te verduren. Naar schatting zijn er zo’n vijftienduizend cultuurmakers in Noord-Brabant die zelfstandig de kost moeten verdienen.