Martijn van Gruijthuijsen

Gedeputeerde Economie, Kennis en Talentontwikkeling

Optimistisch vooruitkijken

27 februari was het 2 jaar geleden dat de eerste coronapatiënt in Nederland werd gevonden. En nu, twee jaar later, durven we voorzichtig optimistisch vooruit te kijken. Voorlopig zijn de coronamaatregelen niet meer nodig. De besmettingen stijgen, maar de ziekenhuizen lopen niet vol. Kortom: we leren leven met het virus.

Tegelijkertijd zullen we de nasleep nog een tijd voelen. Toeleveringsketens blijven nog steeds verstoord en de arbeidsmarkt is ontzettend krap. De inflatie die hierop volgt kan grote gevolgen hebben voor investeringen in de economie en het huishoudboekje van Brabanders. Daarnaast doemen nieuwe crises op. De oorlog in Oekraïne is een tragedie met ongekend leed, en zal ook een indruk nalaten op de wereldeconomie. De energiemarkt is ernstig verstoord, maar ook grondstoffen als tarwe, zonnebloemolie, nikkel en neon dreigen schaars te worden. Als provincie met een sterke hightech- en maakindustrie zullen we hier ongetwijfeld de gevolgen van merken. Daarnaast zal ook onze regio zijn verantwoordelijkheid nemen met de opvang van vluchtelingen.

Met het verdwijnen van de coronamaatregelen hebben we ook besloten dat er een eind komt aan de Brabantse Impact Monitor zoals we ‘m kennen. De goede zaken houden we uiteraard. Met het Brabant Business Panel blijven we vooruitkijken naar de verwachtingen en zorgen van ons bedrijfsleven. De monitoring van de economische ontwikkelingen blijft van belang om de juiste keuzes te maken om onze economie toekomstbestendig te houden.

Zoals gezegd heeft ook deze laatste crisis in Oekraïne een impact in Nederland en Brabant. Dat betekent dat ook het monitoren van de impact voor ons van waarde blijft. In welke vorm we dit gaan doen zijn we nu aan het ontwikkelen. Blijf daarom vooral onze communicatiekanalen volgen. Ik wil in ieder geval iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd aan deze impact monitors de afgelopen jaren. Door jullie inzet hebben wij een duidelijk zicht gehouden op de crisis in onze provincie en hebben we snelle stappen kunnen maken en kansen kunnen pakken. Laten we ook in de nasleep hopen dat we dankzij deze monitor de impact van de coronacrisis juist hebben weten te beperken.