Recente ontwikkelingen
Wat is de maatschappelijke en economische impact van corona in Brabant? Hieronder zetten we de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen tijd op een rij.
Economie Nederland sneller hersteld van corona dan die van buurlanden
Met 4,8 procent groeide de economie in Nederland in 2021 minder hard dan in de meeste omringende landen. Ook was de groei lager dan gemiddeld in de Europese Unie. In vergelijking met onze buurlanden was de krimp van de Nederlandse economie in 2020 echter ook kleiner, waardoor de Nederlandse economie per saldo sneller is hersteld van de coronacrisis. Dit meldt het CBS in het jaaroverzicht van de Nederlandse economie in 2021.
Minder NS’ers ziek: dienstregeling bijna op oude niveau
De NS zet de eerste stap in het opschalen naar de normale dienstregeling. Vanaf maandag rijden alle Intercity’s weer tussen Utrecht en Den Haag en tussen Utrecht en Rotterdam.
'Eerste covidpatiënt lag al eind 2019 in Bravis Ziekenhuis'
Er lag al veel eerder dan gedacht een covidpatiënt in een Brabants ziekenhuis, stellen artsen van het Bravis Ziekenhuis (Roosendaal en Bergen op Zoom). Zij denken al in december van 2019 een patiënt met corona te hebben opgenomen. Dat zou ruim twee maanden eerder zijn dan voorheen werd aangenomen.
Na twee coronazomers komt toerisme op stoom: 'Vaker naar het buitenland'
Onbezorgd het vliegtuig pakken naar verre oorden of even een paar dagen op zakenreis. Sinds corona de samenleving beheerst, is dat niet meer zo vanzelfsprekend. De behoefte om ertussenuit te gaan is groot, maar helemaal zorgeloos op vakantie gaan zit er nog niet in. In Nederland zijn de coronamaatregelen dan wel opgeschort, maar dat geldt nog niet voor de hele wereld. En hoe weet je zeker dat je geen nieuwe virusvariant mee terugneemt?
Festivals virusbestendig maken is niet simpel: 'Maar we gaan het doen'
Een weekend lang genieten van je favoriete bands en biertjes drinken op de festivalcamping tot in de late uurtjes. Het was geen goed idee toen het coronavirus Nederland in z'n greep had. Inmiddels zijn de beperkingen opgeheven en kunnen we weer losgaan op Paaspop en 7th Sunday Festival. Maar is de festivalsector bestand tegen nieuwe virussen in de toekomst?
Kindertelefoon vaker gebeld over grensoverschrijdend gedrag online
De Kindertelefoon krijgt sinds het uitbreken van de coronapandemie vaker vragen van kinderen over sexting en ongewenst seksueel gedrag op internet. Tijdens de lockdowns verdubbelde het aantal telefoon- en chatgesprekken over sexting, het versturen van seksueel getinte berichten, foto's en video's via internet, meldt de organisatie.
Ziek personeel na carnaval brengt steeds meer bedrijven in problemen
Na een druk carnavalsweekend, lopen de coronacijfers pijlsnel op. Veel feestvierders hadden het er graag voor over, maar bedrijven zitten met de gebakken peren. Lunchroom 't Paviljoen in Roosendaal sluit de boel omdat te veel medewerkers ziek zijn. Het winkeltje van Zuivelboerderij Zwanenburg gaat dicht omdat de eigenaren zelf besmet zijn en Haarstudio El Barbero in Breda heeft nog maar één kapster over.
Druk op ziekenhuizen neemt toe, maar aantal coronagevallen neemt af
Relatief veel 50-plussers worden momenteel besmet met het coronavirus, zegt zorgminister Ernst Kuipers. Dat is een van de redenen dat er meer mensen in het ziekenhuis komen te liggen dan in bijvoorbeeld januari, terwijl het aantal dagelijkse besmettingen toen een stuk hoger lag.
Geen toegangstest meer voor concert of festival: organisatoren opgelucht
Binnenkort kun je weer een festival of concert bezoeken zonder dat je eerst moet testen voor toegang. De 1G-maatregel wordt op woensdag 23 maart geschrapt, heeft het kabinet besloten. Festivalorganisatoren en poppodia reageren opgelucht.
Er wordt meer online geleerd dan ooit
Videobellen met elke keer een ander programma, leidinggeven op afstand en fit blijven terwijl je heel de dag thuis zit. Deze lange periode van thuiswerken vraagt heel wat nieuwe vaardigheden van ons. Dat merkt online opleider SkillsTown ook.
Voorzitter MKB-Nederland: impact oorlog veel groter dan corona
De impact van de oorlog in Oekraïne is economisch “vele malen groter” dan de impact van de coronacrisis. Dat zei de voorzitter van ondernemersorganisatie MKB-Nederland Jacco Vonhof in het televisieprogramma WNL op Zondag.
Tijdens corona zijn we minder gaan drinken: zo gaat het in jouw gemeente
We hebben minder overmatige drinkers in onze provincie. Uit cijfers van het CBS en het RIVM blijkt dat 6,6 procent van de Brabanders te veel alcohol drinkt. In heel Nederland is dat is 6,2 procent. Bij de laatste meting van voor corona dronk nog 7,2 procent van de Brabanders te veel.
Na corona voorbereiden op het volgende virus: 'Maar genieten nu het kan'
In de werkkamer van de Bredase burgemeester Paul Depla staat nog ontsmettingsmiddel en handen schudden is er aan het begin van het vraaggesprek niet bij. "Je zal mij niet horen zeggen dat corona voorbij is. Wellicht dat deze variant kracht heeft verloren, maar we weten nog niet hoe het verdergaat. We moeten waakzaam blijven." Depla heeft een aantal heel concrete ideeën over hoe die waakzaamheid eruit moet zien.
Testbedrijven gooien de wattenstaafjes erbij neer: 'Het was een mooie rit, maar het houdt een keer op’
Nu het kabinet Testen voor Toegang definitief bij de vuilnisbak zet, beraden de commerciële testbedrijven zich op de toekomst. ,,Ik hang met plezier het bordje gesloten op’’, zegt de één. De ander richt zich weer op zijn rondvaartboten en weer een ander schakelt door naar influenza- en soatests.