Gastheerschap Efteling van maatschappelijk belang

Door: Rob Koolen

Medio februari hebben provincie Noord-Brabant en de Efteling contact met elkaar. Het lijkt erop dat ze elkaar kunnen helpen. Er zijn nog steeds medewerkers van het recreatiepark die hun eigen werk niet kunnen uitvoeren en Staatsbosbeheer kan daarentegen wel een extra helpende hand gebruiken.

Natuurgebieden zijn populair

De Efteling is vanwege de lockdown nog steeds gesloten en een groot deel van de circa 3.000 werknemers zit daarom thuis. Maar het aantal bezoekers en daarmee de druk op de natuurparken is juist enorm toegenomen sinds de coronacrisis. Met de winkels vrijwel dicht, de horeca gesloten, de sport aan banden, buitenlandse reisjes slechts om van te dromen, zoekt de Brabander massaal de natuurgebieden op.

Om vraag en aanbod van Efteling en Staatsbosbeheer te matchen, schakelt de provincie haar partners in van het WerkgeversServicePunt Midden-Brabant. Het nodige moet worden geregeld, wat geld kost dat de natuurbeheerorganisatie niet heeft. De oplossing vinden we in het verbreden van de samenwerking, want ook voor Natuurmonumenten en Brabants Landschap zijn helpende handen meer dan welkom, zeker met het broedseizoen sinds half maart.

Hulp van veertig parkbeheerders

Een gelegenheidscoalitie van de Efteling, Staatsbosbeheer, Brabants Landschap, Natuurmonumenten en de afdelingen Natuur en Economie van de provincie maakt het met ondersteuning van Midpoint Brabant mogelijk dat een veertigtal parkbeheerders nu enkele maanden gaat helpen met het toezicht en het onderhoud in de Brabantse natuurgebieden. De Efteling parkbeheerders, doordesemd met gastvrijheid en gastheerschap, weten als geen ander bezoekers van natuurgebieden op vriendelijke wijze te attenderen op de regels die daar gelden. Dankzij hun hand en spandiensten dragen ze wellicht tot de zomer bij aan het vormbehoud van de Brabantse natuur.

Pssssssssssssssssst – Blijf op de paden – het broedseizoen is begonnen!

Maatschappelijk zinvol werk

Sinds de Efteling noodgedwongen haar deuren sloot door de coronamaatregelen van het Rijk, zoekt zij steeds naar mogelijkheden voor maatschappelijk zinvol werk voor haar medewerkers. Zij steken liever de handen uit de mouwen dan thuis achter de geraniums te wachten tot het park weer opengaat. Een steentje bijdragen daar waar maatschappelijke nood bestaat. Dit heeft geleid tot diverse initiatieven, zoals bovenstaand project, maar ook tot de collegiale uitleen van werknemers als zorgmedewerker en verkeersregelaar. Zo hebben ongeveer 100 Efteling-medewerkers van november vorig jaar tot 30 maart 2021 een helpende hand geboden bij ouderenzorgorganisatie Mijzo en zorggroep Elde Maasduinen*) op 26 locaties in Brabant.

Na die succesvolle samenwerking is per 1 februari ook een samenwerking met JDA Verkeer & Veiligheid gestart. Normaal gesproken springen de verkeersregelaars van JDA bij op drukke momenten in de Efteling. Nu zijn acht medewerkers van de hoofdentree van de Efteling tijdelijk als verkeersregelaars op de openbare weg aan de slag. De wegwerkzaamheden in het land gaan onverminderd door en de vraag naar verkeersregelaars blijft bestaan. Door deze samenwerking draagt de Efteling niet alleen een steentje bij daar waar nodig, maar zorgt er ook voor dat medewerkers langer aan boord kunnen blijven in deze crisissituatie. De detachering van medewerkers wordt tijdelijk en uiteraard flexibel ingezet, zodat zij als het nodig is ook snel weer aan de slag kunnen in het recreatiepark.

Uitbreiding samenwerkingen

De Efteling breidt het aantal samenwerkingen met organisaties, waarbij medewerkers extern gedetacheerd worden, steeds verder uit. De collegiale uitleen van parkmedewerkers aan de drie natuurbeheerorganisaties, is het meest recente wapenfeit. We kunnen de komende maanden zo’n veertig enthousiaste Efteling gastheren en -vrouwen tegenkomen in de natuurgebieden, beheerd door Brabants Landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

*) Drie zorgorganisaties fuseerden begin dit jaar tot ouderenorganisatie Mijzo, actief in Midden-Brabant tussen de steden Den Bosch, Tilburg, Breda en Gorinchem

https://www.nporadio1.nl/nos-radio-1-journaal/onderwerpen/74207-2021-03-23-eftelingmedewerkers-gaan-helpen-bij-staatsbosbeheer

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3363504/efteling-medewerkers-aan-de-slag-in-echt-bos-nu-sprookjesbos-dicht-blijft