Recente ontwikkelingen

Wat is de maatschappelijke en economische impact van corona in Brabant? Hieronder zetten we de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen tijd op een rij.

Van 0 naar 35 vluchten: ouderwets druk op Eindhoven Airport

Het is weer ‘ouderwets’ druk op Eindhoven Airport. Vrijdag staan er zeker 35 vluchten op het programma. Maanden geleden had de luchthaven nog dagen met nul vluchten per dag.

Brabanders zijn blij dat het mondkapje af kan, maar niet iedereen wil dat

In de supermarkt, op straat of het terras: de mondkapjes mogen binnenkort af als je anderhalve meter afstand kunt houden. En veel Brabanders zijn daar maar wat blij mee, blijkt uit een poll op de website en in de app van Omroep Brabant. "Het is een heel lekker vooruitzicht", klinkt het ook op straat. Maar er zijn ook mensen die vinden dat het wel heel snel gaat.

Alles is gezondheid

BREDA - ,,Superblij", zijn ze, dat zeggen de uitbaters van de Bredase discotheken en nachtcafés over het nieuws dat de danszalen zaterdag 26 juni weer tot 04.00 uur open mogen. En dat zonder 1,5 meter. Toch komt er ‘een moeilijke zomer’ aan, zo vreest de horeca.

Vrees dat jongeren na feestvakantie nieuwe coronavariant meebrengen

Een lekker weekje feesten aan de Spaanse Costa, veel jongeren zien het deze zomer wel weer zitten en ook op Eindhoven Airport is het als vanouds druk met vakantiegangers. Jos van de Sande, voormalig hoofd infectieziektenbestrijding bij de GGD Hart Voor Brabant, ziet het lijdzaam aan. "Jongeren die terugkomen van een feestvakantie moet je als besmet beschouwen."

Corona maakt kwetsbare jongeren horendol

Kwetsbare jongeren gaan gebukt onder grote stress, vanwege de coronamaatregelen. Ze zijn hun dagelijkse routine kwijt en staan daardoor nog meer onder druk van een steeds complexere samenleving en dwingende ouders.

Dialogen met de samenleving: rode draden

In het kader van het project ‘Nederland na de crisis’ zijn in de periode maart – mei zo’n 80 dialogen gevoerd met burgers, wetenschappers, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Er zijn voor elk dialoogspoor aparte verslagen en rapportages gemaakt. Dit document vangt de belangrijkste rode draden over alle dialogen heen

Monitor Brede Welvaart & de SDG’s 2021

De ontwikkeling van welvaart in de brede zin van het woord – economisch, ecologische en sociaal-maatschappelijk – in Nederland en de voortgang m.b.t. de SDG’s van de Verenigde Naties.

Coronamaatregelen versterken arbeidsmarktongelijkheden

De maatregelen om de verspreiding van het COVID-19-virus te beteugelen, die al sinds medio maart 2020 in Nederland en Vlaanderen van kracht zijn, hebben een versterkend effect op de ongelijkheden op de arbeidsmarkt.

Terwijl Nederland krimpt door corona, groeit de economie in Zuidoost-Brabant doodleuk door

Terwijl corona ons land de eerste maanden van dit jaar nog volop in zijn greep hield, groeide de regionale economie doodleuk met 2 procent. Een voorbode van de steeds belangrijkere rol die de Brainport-economie vervult voor Nederland, vindt de Eindhovense economiewethouder Stijn Steenbakkers. En bij die rol, hoort ook meer geld: ,,Er moet boter bij de vis, structureel.”

Heropening evenementensector Noord-Brabant

Front of House heeft een plan ontwikkeld voor een georganiseerde heropening van de evenementensector. Een belangrijk doel is het spreiden van evenementen om concurrentie en capaciteitsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen. Tevens wil Front of House met het plan vergunningsprocedures stroomlijnen in overleg met veiligheidsregio’s, hulpdiensten en gemeenten om hier zoveel mogelijk uniformiteit in te creëren. Daarnaast vormt een publiekscampagne over de veiligheid voor bezoekers en omwonenden van evenementen onderdeel van het plan. De provincie Noord-Brabant steunt Front of House, het collectief voor de Brabantse evenementensector, voor de uitvoering van het plan. Op 10 juni vond een interactieve kennisochtend plaats.