Elies Lemkes-Straver

Gedeputeerde Landbouw, Voedsel, Bodem en Brede Welvaart

Een gezond nieuw jaar

Hopelijk wordt 2022 het jaar waarin Corona een minder grote stempel op ons welzijn en welbevinden drukt dan de afgelopen twee jaar. Een jaar waarin we op een positieve manier aan onze gezondheid kunnen werken. Niet alleen om het virus buiten de deur te houden.

Wij streven als provincie naar drie gezonde levensjaren erbij voor alle Brabanders. Dus drie jaar langer gezond blijven. Brabant wil bijdragen aan de kwaliteit van leven. Uiteindelijk is dat immers waar het in de basis om draait, onze gezondheid. Dat was altijd al een zeer belangrijk onderwerp, maar is de laatste jaren nóg urgenter geworden. Onze ambitie gaat uit van positieve gezondheid, want aan de voorkant van het zorgstelsel is veel meer gezondheidswinst te halen dan aan de achterkant. Bij positieve gezondheid zitten mensen goed in hun vel en hebben vaardigheden om de uitdagingen van het leven aan te kunnen.

Daarmee is gezondheid een belangrijk onderdeel van wat we nu Brede Welvaart noemen. Dat gaat niet alleen om inkomen, maar juist over bijvoorbeeld gezondheid, maar ook veiligheid, werk-privé balans of duurzaamheid. Volgens het CBS scoort Oost-Brabant landelijk gezien het best op brede welvaart ‘hier en nu’. Daar zijn we trots op. We blijven ons inzetten om dit te behouden en zelfs te verbeteren voor ‘later’, ook voor de rest van Brabant.

Toegang tot gezond voedsel is daarbij een belangrijke voorwaarde. Gezond wat betreft voedingswaarde, maar ook gezond geproduceerd, op een duurzame manier en zonder gebruik van schadelijke middelen. Boeren zijn daarbij een belangrijke spil en we faciliteren graag hun ondernemerschap om dit te bereiken. We zetten bovendien flink in op het reduceren van emissies, water- en energiegebruik in de agrifoodsector om daarmee bij te dragen aan een gezonde leefomgeving. Ook moeten innovaties en onderzoekprogramma’s helpen om met nieuwe producten zoals vleesvervangers, gezonde voedingsproducten en nieuwe eiwithoudende gewassen te komen.

Blijf gezond!