Recente ontwikkelingen
Wat is de maatschappelijke en economische impact van corona in Brabant? Hieronder zetten we de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen tijd op een rij.

Bewoningsinitiatieven versterken elkaar bij Stérk Brabant
Stoute Schoenen is een Stichting die werkt met een collectief van senior kunstprofessionals. Hun jarenlange ervaring in het vak zorgt voor uitdagende kwaliteitsworkshops. Als kunstdocent hebben ze daarnaast ook die special touch.

Wel of geen solidariteit, dat wordt het thema voor coronajaar 2022
Twee scenario’s Hoe ziet coronajaar 2022 eruit? Blijven lockdowns en andere omstreden maatregelen nodig of krijgen we langzamerhand genoeg immuniteit? Twee scenario’s, aan de hand van deskundigen.

Carnavalsclubs juichen niet te vroeg maar: ‘Alles wat mag, gaan we doen’
De uitgelekte versoepelingen doen ook carnavalsclubs opveren, want het lijkt erop dat er meer mogelijk is. Compleet uitgedachte plannen zijn er nog niet, wel zijn er veel vraagtekens. Maar met de nodige creativiteit lijkt carnaval in de originele vorm iets dichterbij te komen.
Met je hart voor de ouderen in Eindhoven-Waalre
Met heel je hart zorgen voor de ouderen in de samenleving. Dat doen communityleden Esther en Hetty vol overgave. Als coördinatoren van Stichting Met je hart zijn zij er voor de ouderen in de regio Eindhoven-Waalre.

Gezondheid is niet alles
De maatschappelijke druk was zo hoog dat het kabinet niet anders kon dan de boel deels weer opengooien. Nu snakt iedereen naar een langetermijnvisie op hoe we moeten omgaan met het periodiek oplaaiende coronavirus.

Minister Kuipers: 'Geen nieuwe corona-apps meer verwacht'
Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet weinig toekomst in het doorontwikkelen van de verschillende corona-apps die de afgelopen twee jaar zijn gemaakt.

Coronavirus zit Iso dwars, terwijl zijn team handbalgeschiedenis schrijft
Het Nederlands mannenhandbalteam schrijft deze maand geschiedenis tijdens het EK in Hongarije. Voor het eerst in de historie bereikte Oranje de hoofdronde, maar dit unieke moment moet Eindhovenaar Iso Sluijters aan zich voorbij laten gaan. Hij is geveld door het coronavirus en bekijkt de duels van zijn teamgenoten nu vanuit zijn hotelkamer, waar hij in quarantaine zit.
Lege klassen omdat leerlingen thuis zitten door corona
Zeventig leerlingen van RSG ’t Rijks in Bergen op Zoom testten de afgelopen week positief op corona. Zo’n vijfhonderd van de tweeduizend leerlingen volgen hierdoor momenteel online les. "Eén klas hebben we in zijn geheel naar huis gestuurd, omdat nagenoeg alle leerlingen in quarantaine moesten," zegt rector Leon de Rond. Ook andere scholen in de regio kampen met problemen.

Geen tweedeling maar een ‘meerdeling’ in de samenleving
Een tweedeling in de samenleving als gevolg van corona? We kunnen beter spreken van een ‘meerdeling’, vindt socioloog Godfried Engbersen. Bovendien moeten we de pandemie niet zien als de oorzaak van de breuklijnen in de samenleving, maar eerder als contrastvloeistof die de al bestaande verschillen zichtbaar maakt.

Burgemeesters zien met lede ogen invloed op crisis afnemen
Om de coronacrisis te bestrijden komt sinds 2 jaar een groep van 25 ‘opperburgemeesters’ wekelijks bijeen in het Veiligheidsberaad. Voor het eerst vertellen vier van hen hoe die discussies verliepen en op welke hindernissen ze stuitten. Vandaag vergaderen ze weer.

Agressie op de ic van Arjan: 'We begeleiden elkaar veilig naar de auto'
Het is nog steeds druk met coronapatiënten in het Amphia Ziekenhuis. Verpleegkundige Arjan is uitgeleend van de spoedeisende hulp aan de ic, om daar de personeelstekorten op te lossen. Wat hem vooral opvalt, is dat de agressie in het ziekenhuis weer toeneemt. "Het is al een paar keer grondig uit de hand gelopen."
Lunchen mag wel, dansen niet: ‘Grote groep mensen wordt niet serieus genomen’
Bij elke versoepeling zijn ze als laatste aan de beurt: de nachtdieren. Ook bij deze versoepelronde gaat dineren weer voor dansen. Waarom eigenlijk? ,,Een hele grote groep mensen wordt niet serieus genomen.”

Ziekenhuisbaas haalt opgelucht adem: ‘Omikron valt tot nu toe mee’
Ziekenhuisbaas Bart Berden is opgelucht. De omikronvariant van het coronavirus lijkt vooralsnog niet te leiden tot enorme aantallen ziekenhuisopnames. "We zijn heel blij met wat we nu zien." Al blijft hij voorzichtig. "Helemaal gerust ben ik er nog niet op."