Ellis Jeurissen - Directeur Publieke Gezondheid GGD Brabant-Zuidoost


'Grijs in plaats van zwart-wit'

Het liefst had ik in dit voorwoord alle aandacht geschonken aan het wenkend perspectief van de vaccinatiestrategie. Want de drie Brabantse GGD-en zijn volop aan het werk om dat te gaan realiseren. Deze week zijn we begonnen met het vaccineren van de mobiele 85-plussers. De meest kwetsbare mensen beschermen: daar gaat ons GGD-hart harder van kloppen. Maar gerust zijn we pas als alle zorgmedewerkers en alle Brabanders vanaf 18 jaar beschermd zijn.

De vaccinatiebereidheid is veel groter dan in eerste instantie verwacht en dat is een goed teken. Wij hopen dat de voorraad snel op orde is: wij zijn er klaar voor. De samenleving weer open kunnen zetten, zodat u weer kunt doen en laten wat u wilt. Dat u veilig bent tegen dat virus. Daar staan wij met al onze medewerkers voor aan de lat.

Maar ik kan natuurlijk niet voorbijgaan aan die andere dimensie van veiligheid nu, na het instellen van de avondklok, Brabant geteisterd wordt door excessief geweld tegen politie, hulpverleners, ondernemers en burgers. Teststraten moesten eerder dicht, medewerkers werden eerder naar huis gestuurd omdat ze anders niet veilig thuis konden komen. Dat gevoel van onveiligheid, ik hoop voor ons allemaal dat het snel stopt.

Covid-19 polariseert. Extreme geluiden krijgen snel de aandacht. Met termen als goed tegen fout, voor of tegen vaccinatie, wij tegen zij, zorgen we met elkaar voor verdeeldheid en wordt de werkelijkheid versimpeld, verstoord en in deze week geprovoceerd. Zwart-wit-denkers krijgen en pakken volop de aandacht. Maar de groep van relschoppers is niet groot. De groep die sprakeloos is, zich wel aan de avondklok houdt, die de nuance zoekt, kan relativeren, is vele malen groter. Het grijze midden is constructief, verbindend en toont empathie. Dat is de groep die de straten van Eindhoven en Den Bosch schoonveegde en taart bracht naar het politiebureau. Dat is ook Brabant.

Gezond zijn en blijven gaat veel verder dan geen corona hebben of krijgen: het gaat namelijk ook om mentale gezondheid en veerkracht. Wat ik ons wens is dat we nog even volhouden en aandacht blijven houden voor elkaar. Want er schuilt veel kwetsbaarheid achter de voordeur. Jongeren en ouderen die eenzaam zijn en bij wie de muren op hen af komen en voor wie de lichtpuntjes er (even) niet zijn. Misschien mag ik u vragen om deze week even aan te bellen bij iemand bij u in de buurt om te vragen hoe het gaat. Er zijn namelijk mensen die zouden willen dat ze per dag één persoon op bezoek konden krijgen.

Ik hoop dat u nog veerkracht heeft en er mensen om u heen zijn bij wie u terecht kunt. Dat u het kleine geluk kunt blijven zien. Wees lief voor elkaar en besteed aandacht en tijd aan de mensen uit het grijze midden. Zij verdienen het. Zij maken Brabant Brabants.

Ellis Jeurissen Directeur Publieke Gezondheid GGD Brabant-Zuidoost