Recente ontwikkelingen

Wat is de maatschappelijke en economische impact van corona in Brabant? Hieronder zetten we de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen tijd op een rij.

Commissaris van de Koning: "Dit heeft niets met strijden voor vrijheid te maken"

Commissaris Ina Adema reageerde dinsdag 26 januari op de rellen in Den Bosch en Helmond maandag en in onder meer Eindhoven en Tilburg zondag.

"Verschrikkelijk wat er op dit moment gebeurt in onze steden, in ons land. Zondag in Eindhoven, gisteren in Helmond, ‘s-Hertogenbosch... Dit heeft niets maar dan ook helemaal niets met strijden voor vrijheid te maken. Mijn vader heeft me een beeld gegeven van de oorlog en sprak over pure angst, verlies van broers door oorlogsgeweld, honger omdat er geen eten was. Deze rellen hebben daar niets mee te maken, nu wordt een supermarkt geplunderd voor redbull en bier.... Respect voor de mensen die keihard werken in de ziekenhuizen, de politie, brandweer, ambulance medewerkers en al die anderen die dag en nacht voor ons klaar staan!"

Kijk terug op het jaar dat de samenleving veranderde

Zorgmedewerkers die tot het gaatje gingen. Dierbaren die overleden. Ouders die thuiswerkten én hun kinderen lesgaven. Al het toiletpapier op in de supermarkt. Dat 2020 een raar jaar was, is al vaak gezegd. 2020 was ook het jaar van Irma Sluis. Van lege straten en verlaten stations. Het jaar van een intelligente lockdown en van versoepelingen. In minder dan 8 minuten kijk je nog één keer terug op het jaar dat de samenleving veranderde

Kijk de video op nos.nl >

Miljarden extra steun om bedrijven door crisis te helpen

Het kabinet trekt nog een keer de portemonnee om bedrijven door de coronacrisis te helpen. De extra hulp gaat zeker 4,5 miljard euro kosten, melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Dat bedrag komt bovenop de miljardensteun die al was toegezegd.

Lees meer op rtlnieuws.nl >

UWV verwacht dit jaar toename van 100.000 WW-uitkeringen

Het UWV verwacht dat dit jaar 386.000 mensen moeten aankloppen voor een WW-uitkering. Dat zijn er 100.000 meer dan in 2020. Daarmee is een bedrag van 1,6 miljard euro gemoeid, zo meldt de uitkeringsinstantie woensdag in haar januarinota. Het CPB becijferde eerder dat de werkloze beroepsbevolking, de mensen die willen en kunnen werken, oploopt van 382.000 in 2020 tot 565.000 dit jaar.

Lees meer op nu.nl >

Eerste Nederlanders krijgen tweede vaccinatie in Veghel

Precies drie weken na de start van de vaccinaties tegen COVID-19 in Veghel, wordt woensdagochtend de tweede prik gezet. De ingeënte personen krijgen het vaccin van Pfizer en BioNTech. Diegenen die vandaag hun tweede dosis vaccin toegediend krijgen, zijn in principe binnen zeven dagen beschermd tegen het coronavirus. De tweede vaccinatieronde loopt landelijk tot en met 5 februari. Hierin krijgen ruim 40.000 medewerkers van de intensive care, de spoedeisende hulp en ambulancepersoneel een tweede prik.

Lees meer op dtvnieuws.nl >

Coronasteun provincie voor middelgrote culturele instellingen

De provincie stelt 7 ton ter beschikking voor coronasteun aan middelgrote Brabantse theaters. Het gaat om instellingen buiten de 5 grote Brabantse steden. Al eerder werd in oktober 2020 €1,3 miljoen steun verleend aan 19 grote culturele instellingen in Noord-Brabant. Het steunpakket voor cultuur is onderdeel van een breed provinciaal pakket aan maatregelen rondom de coronacrisis.

Lees meer op brabant.nl >

Corona-OverbruggingsLening verlengd

De verlenging van de Corona-OverbruggingsLening (COL) voor startups, scale-ups en innovatieve MKB’ers is inmiddels een feit. Innovatieve ondernemers die in zwaar weer zitten vanwege Covid19 kunnen een aanvraag indienen via de portal van de BOM. De COL is een noodkrediet voor innovatieve ondernemers en mkb-ers zonder bancaire kredietrelatie die in financiële problemen zijn gekomen door Covid19. In totaal is er €300 miljoen beschikbaar.

Lees meer op bom.nl >

ING: grotere MKB-bedrijven gebruiken coronacrisis om te verduurzamen

Ondanks de coronacrisis investeren steeds meer bedrijven in verduurzaming, blijkt uit een onderzoek in opdracht van ING onder ruim 250 bedrijven. Ruim de helft van de ondervraagde bedrijven is tijdens de coronacrisis verduurzamen belangrijker gaan vinden. Hoewel een deel van de bedrijven door de coronacrisis nu inteert op de reserves om overeind te blijven, zijn er ook bedrijven die juist nu de noodzaak voelen om te verduurzamen. Een derde van de bedrijven met tussen de 250 en 100 mensen in dienst heeft het afgelopen jaar extra geïnvesteerd in het verduurzamen van de organisatie.

Lees meer op nos.nl >

Website Geenstijl haalt ruim 115.000 euro op voor gedupeerde Bossche onderneemster

De crowdfundingsactie van GeenStijl voor de geplunderde Primera in Den Bosch heeft inmiddels meer dan 115.000 euro opgeleverd. Maandagavond werd de winkel tijdens de rellen in Den Bosch volledig vernield. Het bedrag is binnengehaald dankzij duizenden donateurs. De Primera-eigenaresse Maaike Neuféglise liet weten dat er meer geld binnen is gekomen dan nodig, dus wil ze een fonds opzetten voor hulp aan andere ondernemers.

Lees meer op rtlnieuws.nl >

Festivals zijn blij met garantiefonds, maar er moet nog meer duidelijkheid komen

De festivals zijn zeker geholpen met de 300 miljoen die het kabinet uittrekt voor de evenementenbranche, maar het is de vraag of het genoeg is. Dat zegt Johan Dortmans, bestuurslid van het Brabantse festivalcollectief Front of House. Ook op de ingangsdatum van 1 juli klinkt onvrede vanuit de cultuursector. (...) Het is een mooie geste, zegt Dortmans, maar over de invulling en voorwaarden van het fonds is volgens hem nog weinig duidelijk. “Of we er echt iets mee kunnen, hangt van de voorwaarden af”, legt hij uit. “Wat wordt er wel of niet betaald? En het zou hier om een lening gaan. Hoe moeten we daar mee omgaan? We zijn heel benieuwd hoe dat eruit gaat zien.”

Lees meer bij Omroep Brabant >

Stoppen of doorgaan? Kroegen en restaurants worden doorgelicht om te zien of er toekomst is

Horecaondernemers in Breda die door de coronacrisis worden getroffen, kunnen vanaf woensdag gratis hun bedrijf laten doorlichten om te kijken of dat nog levensvatbaar is. Als eerste stad in Nederland stelt de gemeente daarvoor de diensten van een adviesbureau beschikbaar. Die maakt een financiële scan van café of restaurant en geeft onafhankelijk advies om door te gaan of te stoppen.

Lees meer op omroepbrabant.nl >

‘Je leest over jongeren die feestjes missen. Ik maak me zorgen over vinden van vaste baan’

Jongeren maken zich grote zorgen over hun toekomst. Ze vrezen geen werk te kunnen vinden, vragen zich af hoe ze aan een betaalbare woning moeten komen en ervaren veel stress. Jongeren vinden dat het kabinet actie moet ondernemen om de toekomst van deze generatie niet verloren te laten gaan. Dat blijkt uit een advies van de Jongeren Denktank Coronacrisis. Ruim 2800 16- tot 35-jarigen deelden hun zorgen over de coronacrisis. Ook kwamen ze met 9300 ideeën om de toekomst van deze generatie iets zekerder te maken.

Lees meer op ad.nl > Lees het adviesrapport hier >

De verdeelde samenleving: de maatschappelijke impact van COVID-19 in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam & Nederland

De angst voor baanverlies is toegenomen en er is sprake van een afname van vertrouwen in overheden, het RIVM en de GGD’s. Mensen met een slechte gezondheid, een laag inkomen, een lage opleiding, geringe werkzekerheid en een gering sociaal kapitaal worden meer getroffen door de negatieve mentale gevolgen van COVID-19 en hebben meer onvrede met het gevoerde beleid dan mensen met een sterkere maatschappelijke positie. Dat constareren onderzoekers van de Kenniswerkplaats Leefbare Wijken na een derde meting in november 2020.

Lees het volledige rapport >

Nederlanders pessimistischer over elkaar dan aan het begin van de coronacrisis

2020 eindigt totaal anders dan het begon. Dat geldt ook voor de publieke stemming. Waar in januari 2020 het optimisme en politiek vertrouwen net boven het gemiddelde lag en men heel optimistisch was over de economie, veranderde de stemming aan het begin van de coronacrisis. Terugkijkend op dit jaar, ziet het Sociaal en Cultureel Planbureau zowel grote schommelingen als constanten in de publieke opinie.

Lees meer op scp.nl >

Metaalunie Economische barometer: gestaag herstel ondanks tweede lockdown

Uit de vierde Koninklijke Metaalunie Economische Barometer van 2020, blijkt dat ruim drie kwartalen na het uitbreken van het coronavirus bij veel ondernemers in het MKB-metaal het vertrouwen redelijk is hersteld. Zo ligt de waardering van de binnenlandse orderpositie en die van het bedrijfsresultaat op hetzelfde niveau als in het vierde kwartaal van 2019 en houden het aantal bedrijven met minder en meer personeel elkaar weer in evenwicht. Ook groeit het aantal bedrijven met vacatures snel. Daar staat tegenover dat de winstgevendheid van de bedrijven nog niet op het niveau is van 2019.

Lees meer op linkmagazine.nl >

'We moeten naar een kleinere NS', zegt NS-topvrouw Rintel

Twee op de drie forensen zullen ook na de coronacrisis meer thuiswerken. Eén op de zes reizigers pakt daarom minder vaak de trein, is hun verwachting. En dat heeft grote gevolgen voor de NS. (...) We hebben voor de pandemie veel geïnvesteerd in nieuwe treinen, waardoor er de komende jaren minder onderhoud nodig is. We willen zorgen dat iedereen binnen de NS een baan houdt. Misschien op een andere plek binnen het bedrijf. Daarnaast verlaten 2600 werknemers het bedrijf ook vanwege hun pensioen en gaan we minder nieuwe mensen aannemen, waardoor we kunnen krimpen", zegt Rintel.

Lees meer op nos.nl >

En verder...

 • Kabinet komt met nieuw schadefonds voor geplunderde bedrijven (NOS)
 • Vijftig organisaties roepen kabinet op te zoeken naar alternatieven voor schoolsluiting (Unicef)
 • 2021 wordt het jaar van de hoop: ‘Maar zonder carnaval is het eerste kwartaal niet compleet’ (Brabants Dagblad)
 • Hoogleraar Bas Jacobs: Verlenging van de lockdown brengt de economie nog grotere schade toe, terwijl de effecten verwaarloosbaar zijn. (Parool)
 • RIVM onderzoekt 1200 Brabanders: zoektocht naar relatie tussen Q-koorts en corona (Brabants Dagblad)
 • 'Coronajaar zal jongeren op latere leeftijd nog parten spelen' (NOS)
 • Nederlandse ouders maken zich grote zorgen over impact corona op kinderen (Terre des Hommes)
 • IMF voorspelt: wereldeconomie herstelt sneller dan verwacht, maar eurozone blijft achter (Volkskrant)
 • Nieuwjaarsspeech Wim van de Donk: 'De huidige pandemie heeft een beslissende versnelling van digitalisering teweeggebracht.' (Tilburg University)
 • Paaspop overweegt festival te verplaatsen naar september (Entertainment Business)
 • Waarom het overal zo uit de hand loopt: psychologen verklaren losgeslagen gedrag (Brabants Dagblad)
 • Drukte in de noodopvang zorgt voor onderwijsproblemen: kan horecapersoneel helpen? (Omroep Brabant)
 • Emotionele verwaarlozing steeg door eerste lockdown (Nederlands Jeugdinstituut)
 • Aanvullende maatregelen gemeente 's-Hertogenbosch vooral gericht op sociaal domein (s-hertogenbosch.nl)
 • Oosterhout koopt winkelcentrum Arendshof en wil af van winkels (BN/De Stem)