Stijn Smeulders

Gedeputeerde Bestuur, Veiligheid, Cultuur, Sport en Erfgoed

Grote gevolgen

De gevolgen van corona op de cultuur-, erfgoed-, sport- en vrijetijdssector zijn groot geweest. En dat zijn ze nog steeds. Zowel in 2020, 2021 als dit jaar zijn deze sectoren ongekend hard geraakt. Ik ben dan ook blij dat het kabinet halverwege februari verdere versoepelingen van de coronamaatregelen heeft ingezet. Dit biedt weer meer ruimte aan onder andere theaters, musea, festivals, (sport)evenementen om meer bezoekers te ontvangen. Ik weet zeker dat veel inwoners en bezoekers van Brabant reikhalzend naar dit moment hebben uitgekeken.

Overigens reken ik mezelf ook tot die groep mensen die heel blij is dat er weer meer mogelijk is als het gaat om het bezoeken van het rijke Brabantse cultuur-, sportevenementen-, vrijetijds- en erfgoedaanbod. Ik kijk persoonlijk bijvoorbeeld uit naar het Brabantse Vuelta-wielerweekend op 20 en 21 augustus of een bezoek aan de tentoonstelling ‘De ontdekking van het heden’ in Het Noordbrabants Museum. Maar ook een bezoek aan de bioscoop, een simpel ouderwets avondje bowlen met vrienden en een gezellig etentje in het restaurant met familie staan hoog op mijn verlanglijstje. Deze bezoeken en uitjes heb ik nodig om te ontspannen en om inspiratie op te doen. Ik krijg er energie van!

Als provinciebestuur willen we Brabant voor zoveel mogelijk mensen een fijne en leuke plek laten zijn. Om te wonen, werken en te bezoeken. De erfgoed-, sport-, vrijetijds- en cultuursector is hierbij heel erg belangrijk. Veel mensen halen hun broodnodige portie ontspanning en plezier uit een avondje naar het theater of een bezoek aan het museum, een sportevenement of muziekfestival. Nogmaals, daarom ben ik heel blij met de verdere versoepeling van de coronamaatregelen. Zo kunnen we samen op weg naar weer een echt levendig Brabant.

Het is nu aan de instellingen en ondernemers in de vrijetijds- en cultuursector, zowel de grote, kleine als zzp'ers, om de draad weer op te pakken. Dat zal niet meevallen, maar ik heb daar alle vertrouwen in, gezien de aanwezige energie, creativiteit en innovatiekracht. En ik wens natuurlijk iedereen, van binnen en buiten deze mooie provincie, die binnenkort een bezoek brengt aan een van onze theaters, musea, festivals of (sport)evenementen heel veel plezier en geniet ervan!