Recente ontwikkelingen

Wat is de maatschappelijke en economische impact van corona in Brabant? Hieronder zetten we de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen tijd op een rij.

Máxima in gesprek met Bredase ondernemers over gevolgen corona

Koningin Máxima heeft dinsdag een werkbezoek aan Breda gebracht waar ze met een handjevol ondernemers sprak over de gevolgen van de coronacrisis.

Eindhoven komt weer met bijna twee miljoen euro coronasteun, ‘sport, cultuur en vrijwilligers profiteren’

Meer ondersteuning voor vrijwilligers en horeca-ondernemers en extra geld voor sport en cultuur. De gemeente Eindhoven komt met een nieuw pakket aan coronasteun van bijna twee miljoen euro.

Tilburg doet voor hoe je leegstand tegengaat: 'De binnenstad als podium’

In Den Bosch moet de nieuwe binnenstadsmanager nog beginnen, maar in Tilburg is Samantha van Rooij al volop bezig met de transformatie. De binnenstad is een grote bouwput, maar door de bouwkranen ziet zij de stad van de toekomst al voor zich: als een podium waar je toont wat je allemaal in huis hebt. Wonen, werken, winkelen én cultuur. Een rondleiding:

Herdenking twee jaar corona

In de Hasseltse Kapel in Tilburg is op zondag 27 februari de Brabantse, digitale herdenking van twee jaar corona in Nederland. Commissaris van de Koning Ina Adema en burgemeester Theo Weterings staan stil bij de gevolgen van twee jaar corona in Brabant. De herdenking is vanaf 17:45 uur digitaal te volgen via de website van Omroep Brabant en op deze pagina.

Minister Wiersma werkt aan verlenging corona-inhaalprogramma onderwijs

Minister Dennis Wiersma (Basis- en voortgezet onderwijs) staat ‘positief’ tegenover een verlenging van het Nationaal Programma Onderwijs, waarmee scholen corona-achterstanden bij leerlingen kunnen wegwerken. Dat zei Wiersma vanmiddag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Zuiden kan carnaval vieren, maar zonder optochten en Randstedelingen

Carnavalsvierders in Zuid-Nederland kunnen zich opmaken voor het Feest der dwazen nu de meeste coronamaatregelen verdwijnen. De burgemeesters van Den Bosch en Tilburg roepen Randstedelingen daarbij op om dit jaar thuis te blijven.

Festivalorganisatoren vol vertrouwen: 'Het gaat de goede kant op'

Optredens van goede bandjes en dj’s en feesten in een tent. We hebben er zo’n zin in. Maar corona gooide tot nu toe roet in het eten. Nu de zomer voor de deur staat en omikron minder ziekmakend blijkt dan vooraf gevreesd, hebben de festivalorganisatoren goede hoop. Ze denken dat hun festival deze zomer doorgaat.

Presentatie Kontklopper luidt feest der feesten in Breda officieus in

Met de presentatie van De Kontklopper is vrijdagavond carnaval in Breda officieus ingeluid. De eerste exemplaren van de traditionele carnavalskrant werden in De Avenue overhandigd aan prins Arie en jeugdprins Flip.

Het wordt weer drukker op kantoor en zo ga je daar het best mee om

Misschien vond je dat lege kantoor of die comfortabele thuiswerkplek in je joggingpak wel lekker. Of zat je juist in eenzaamheid weg te kwijnen. Hoe dan ook: door het loslaten van de coronamaatregelen gaat dat absoluut veranderen. Of je dat nou leuk vindt of niet. Samenwerkingscoach Edwin Dekkers vertelde woensdagmorgen in het radioprogramma Wakker dat het vooral belangrijk is om dat van elkaar te accepteren.

VNG: Gebruik coronasteun om lokale cultuur sterker uit de crisis te laten komen

Gemeenten moeten de financiële coronasteunpakketten niet alleen gebruiken om lokale cultuursector overeind te houden, maar ook om de transitie te ondersteunen die nodig is om straks sterker uit de crisis te komen. Dat stelt Berenschot in de nieuwe informatiegids ‘Corona, cultuur en gemeenten’ die het bureau schreef in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Minder nieuwe coronapatiënten naar ziekenhuis, omikrongolf op zijn retour

De omikrongolf lijkt over zijn hoogtepunt heen. Niet alleen daalde het aantal geregistreerde besmettingen voor de tweede week op rij, ook kwamen de afgelopen zeven dagen minder nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen terecht. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM en het ROAZ.

‘Stille ramp in verpleeghuizen', kabinet had te weinig oog voor ouderen

De overheid had aan het begin van de coronacrisis te weinig aandacht voor de bescherming van kwetsbare ouderen in verpleeghuizen. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Het bezoekverbod, dat eerst in Brabantse verpleeghuizen werd ingesteld en al snel landelijk beleid werd, had een ‘grote sociale en psychische impact’ volgens de OVV.

Versoepelingen aan vooravond van carnaval: 'Feesten met verstand'

Jack Mikkers, burgemeester van Den Bosch, is opgetogen over de versoepelingen die dinsdagavond werden aangekondigd. "De dag die je wist dat zou komen", zei hij in de uitzending van Brabant Nieuws. Toch is hij voorzichtig wat betreft carnaval. "Ik snap dat de behoefte bij Oeteldonkers en andere carnavalsvierders in Brabant aanwezig is om flink feest te vieren, maar we moeten blijven nadenken wat er gebeurt."