Recente ontwikkelingen
Wat is de maatschappelijke en economische impact van corona in Brabant? Hieronder zetten we de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen tijd op een rij.
Brabantse steden en provincie investeren samen in coronaherstel
Een jaar na de eerste coronabesmetting in Brabant, heeft de coronacrisis nog steeds een enorme impact in de provincie. Langzaam lijken de eerste tekenen van herstel zichtbaar. Om sterker uit de crisis te komen, hebben de Brabantse steden, de provincie Noord-Brabant en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) besloten om versneld te investeren in het structurele groeivermogen van de hele provincie.
Hoe denken Brabanders over het coronavirus
Het PON & Telos heeft namens de provincie de zevende meting uitgevoerd om de maatschappelijke effecten van het coronavirus onder Brabanders in beeld te brengen. Naast de directe en de te verwachten economische effecten, wil de provincie weten hoe Brabanders de aanwezigheid van het virus en de maatregelen die daartegen worden genomen ervaren.
RIVM: vooruitzichten niet goed, maar effecten vaccineren worden (langzaam) zichtbaar
Het aantal coronabesmettingen is afgelopen week verder gestegen. Het RIVM noemt 'het vooruitzicht nog niet goed', toch is er ook goed nieuws: het aantal besmettingen onder 70-plussers nam licht af, net als de besmettingen in verzorgingshuizen. Dat wijst erop dat de effecten van het vaccineren zichtbaar worden.
Minister De Jonge: begin juli kan iedereen (deels) gevaccineerd zijn
Alle Nederlanders die een coronavaccin willen, kunnen begin juli minimaal één keer geprikt zijn, mits de nu verwachte leveringen doorgaan. Dat heeft coronaminister Hugo de Jonge gezegd bij het televisieprogramma Op1. Eerder dacht het kabinet nog dat het tot het begin van de herfst zou duren voordat iedereen die dat wil ten minste deels gevaccineerd zou zijn.
Bredase deskundigen spelen rol bij proefevents: ‘100 bezoekers? Wij denken dat meer mogelijk is’
Eindelijk naar het stadion, theater of een festival. Het lijkt onmogelijk in tijden van corona, maar in Utrecht vond weer eens een congres plaats. Hoeveel mensen zie evenementen je op een evenement? Wat is de veiligste manier om binnen te komen? Het zijn vragen waarop Logistics Community Brabant en Breda University of Applied Sciences antwoord proberen te krijgen.
Brandbrief jeugd door 150 wethouders ondertekend
“De effecten van deze aanhoudende pandemie op onze jeugd zijn groot en (deels) niet te overzien. Als we niet oppassen krijgen we straks een splijtzwam in onze samenleving: zij die wel goed uit de crisis zijn gekomen en zij die het niet hebben gered. Dat vergroot de kansenongelijkheid in deze groep nog verder, iets waarvoor de overheid zich al jaren keihard inzet. Dat kunnen we niet laten gebeuren.”, aldus wethouder Roopram. De brandbrief van Roopram is al door minstens 150 wethouders ondertekend.
Avondklokrellen: groeiende tweedeling, ongelijkheid en wantrouwen
Nederland was na het invoeren van de avondklok in de ban van de rellen die daarop volgden. Het stof lijkt inmiddels te zijn neergedaald en de eerste relschoppers zijn inmiddels veroordeeld. Maar handhaven en straffen is niet genoeg. Om verdere escalatie en herhaling te voorkomen, is het nodig om de situatie te duiden. Wie zijn de mensen die betrokken waren bij de rellen? Wat heeft tot deze onrust en vernielingen geleid? En: hoe zorg je er als (lokale) overheid en sociaal professional voor dat dit niet weer voorkomt?
Een jaar met corona
Een jaar na de start van de coronacrisis hebben Nederlanders gemiddeld genomen nog steeds een hoge kwaliteit van leven. Er zijn echter kwetsbare groepen in de samenleving voor wie deze gemiddelden niet op gaan. Dat geldt bijvoorbeeld voor jongvolwassenen, mensen met een migratieachtergrond en mensen met een laag opleidingsniveau, maar ook voor zelfstandigen. De verschillen tussen groepen worden onder invloed van corona groter. Dat blijkt uit het rapport Een jaar met corona dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft gepubliceerd.
De politiek moet terug naar normaal.
Het demissionaire kabinet moet zo snel mogelijk met een herstelplan voor ná de crisis komen. Dat zegt directeur Kim Putters (SCP) namens de drie planbureaus SCP, CPB, PBL. Putters zegt dat "de rek er sociaal gezien uit gaat. Er is geen tijd te verliezen."
Feest bij de contactberoepen die weer aan de slag mogen: 'Het is een begin'
Feeststemming bij veel Brabantse ondernemers met contactberoepen die na drie maanden weer open zijn. Al is het op afspraak en mogen er nog maar mondjesmaat maximaal twee klanten tegelijk binnen.
En verder...
- Wel of niet de deuren openen? Horeca-ondernemers verdeeld in aanloop naar actiedag.
- Avondklok en vaccinatie: wat zijn de gevolgen voor mantelzorgers?
- Het kabinet stelt € 200 miljoen beschikbaar als steunpakket voor maatregelen om het sociale en mentale welzijn en de leefstijl te verbeteren.
- De machinekamer van de coronacrisis - Een meervoudige crisis vraagt om een meervoudige aanpak.
- Oosterhout blij met coronaherstelplan: 'Het centrum moet hier weer leven en bruisen'.
- Veel minder aanmeldingen voor mbo's: 'Maar we verwachten ze nog steeds'.
- De buurtbussen rijden weer, nu alleen de passagiers nog.
- Nederland stijgt naar de top-4 op EU-lijst gevaccineerden.