Hagar Roijackers

Gedeputeerde Water, Natuur en Gebiedsgerichte aanpak

De komende weken hebben we weer te maken met een zware lockdown. Balen! We mogen niet naar de bioscoop, theater en de sportclub.

Het merendeel van de winkels is ook gesloten. Wat wel open is, is de natuur. Daar kunnen we nog genieten van al het moois wat Nederland te bieden heeft. En veel mensen maken daar ook gebruik van. Zelf wandel ik graag. Steeds vaker zie ik mensen wandelen in het bos of over de hei, soms met stevige pas soms ook rustig wandelend en bewust in zich opnemend wat er te zien in.

Door corona heeft Nederland de natuur herontdekt. En dat zie ik als iets positiefs. Hoewel min of meer gedwongen omdat andere recreatiemogelijkheden minder toegankelijk zijn, werd wandelen steeds populairder. Wandelen in de bossen geeft rust en werkt positief op de geest van mensen. In die zin kan je zeggen dat de natuur goed voor ons zorgt. Zeker in tijden dat buiten zijn ook nog heilzaam is in de strijd tegen een vreselijk virus.

Maar we vergeten hierbij regelmatig dat natuur niet zo vanzelfsprekend is. Natuur heeft bescherming nodig. Er zijn wekelijks vele geweldige professionals en vrijwilligers bezig die natuur te onderhouden. Daarnaast staat de natuur sterk onder druk van allerlei maatschappelijke ontwikkelingen. De natuur is goed voor ons. Laten we met ons allen dan ook goed voor natuur zorgen. Niet alleen met beleid en wetten. Maar juist in actie: hoe we omgaan met onze leefomgeving. Thuis, in de tuin, op vakantie. Houden we rekening met alles wat er leeft, groeit en bloeit? En ook als we recreƫren in de natuur. Dat kunnen we heel eenvoudig doen. Door geen rommel weg te gooien, de hond aangelijnd te houden, op de paden te blijven en begroeiing gewoon te laten staan. En bij drukte even een ander gebied op te zoeken, of op een later moment terug te komen. Alleen al dat helpt dat de natuur ook natuur kan zijn. En goed kan herstellen, zodat ook wijzelf -en de generaties na ons- nog lang van onze prachtige Brabantse natuur kunnen blijven genieten. Ook na de lockdown!