Recente ontwikkelingen

Wat is de maatschappelijke en economische impact van corona in Brabant? Hieronder zetten we de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen tijd op een rij.

50.000 Brabanders wachten door corona op uitgestelde ziekenhuiszorg

Zo'n 50.000 Brabanders wachten op 'gewone' ziekenhuiszorg die is uitgesteld door het coronavirus. Dit zal ook leiden tot blijvende gezondheidsschade, zegt Bart Berden namens de Brabantse ziekenhuizen. “Dat doet ons vreselijk veel pijn.”

Carnaval in de zomer is voor kabinet geen taboe: ‘Wij zullen ons aan het virus aan moeten passen’

Carnavallen in de zomer, zoals de Bredase burgemeester Paul Depla voorstelt? Het kabinet ziet dat soort aanpassingen wel voor zich. Dat zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dinsdagavond in de coronapersconferentie. De samenleving zal zich volgens de minister aan moeten passen aan het coronavirus: ,,Dat virus gaat zich niet aan ons aanpassen.”

Bevolking groeit de komende jaren meer dan eerder gedacht

Onderzoekers van het statistiekbureau CBS verwachten dat de bevolking de komende jaren tijdelijk meer groeit dan eerder gedacht. Dat komt vooral omdat sinds de eerste helft van dit jaar meer kinderen worden geboren, vermoedelijk vanwege corona.

Online les of kinderen vrij geven? 'Leraren lopen op tandvlees'

Basisscholen gaan een week vóór de kerstvakantie al dicht. De bedoeling is dat leerlingen de laatste week voor de kerstvakantie thuisonderwijs krijgen, mits het lukt om dit te organiseren. Het overgrote deel van de scholen voelt er niets voor om thuisonderwijs voor een paar dagen op te starten, blijkt uit een rondgang langs vakbonden en scholen. "We lopen al op ons tandvlees."

NS schrapt avond- en spitstreinen vanwege corona

De Nederlandse Spoorwegen zetten vanaf volgende week maandag in de avonduren en in de spits minder treinen in. Door de avondlockdown is het aantal reizigers afgelopen weken flink gezakt.

Coronapiek lijkt achter de rug in Brabantse ziekenhuizen: even rust, dan uitgestelde zorg inhalen

TILBURG - De Brabantse ziekenhuizen gaan de komende maand zo veel mogelijk eerder afgezegde hart- en hersenoperaties en behandelingen tegen kanker inhalen. Die ruimte is er, omdat de deltagolf ook op de Brabantse ic’s sinds vandaag voorzichtig op z’n retour lijkt. Maar: ,,Het is wachten op de volgende piek.”

Horeca doordeweeks massaal dicht, maar het is druk bij wie wel open is

Horecazaken houden hun deuren doordeweeks massaal gesloten. Volgens Koninklijk Horeca Nederland is het voor veel ondernemers niet rendabel om voor die paar gasten een paar uur open te zijn. Toch zijn er ook cafés en restaurants die daar heel anders over denken. Zij willen juist openblijven voor mensen die er even uit willen en ook hopen ze zo het personeel te behouden voor later.

Snel boosteren vereist volgens GGD strenge regels: 'Mouwen opstropen'

De versnelling van de boostercampagne leidt tot extreme drukte bij de GGD én onvrede bij de doelgroep. Zo werden woensdagochtend tientallen mensen weggestuurd die op de bonnefooi naar de priklocatie aan de Haverdijk in Helmond waren gekomen. Ook is het telefonisch maken van een afspraak een helse klus, aldus vele Brabanders. "Het is juist nu belangrijk dat mensen zich aan de regels houden", stelt de GGD.

Veel mensen boeken vakantie nu scholen week eerder dichtgaan

Nu de scholen een week eerder dichtgaan, boeken ouders met jonge kinderen gauw nog een vakantie voor volgende week, blijkt uit een rondgang langs verschillende aanbieders.

Máxima steekt horeca-ondernemers een hart onder de riem in Geertruidenberg

Koningin Máxima heeft woensdag Geertruidenberg bezocht om horeca-ondernemers een hart onder de riem te steken. Ze sprak over de impact van de coronacrisis op hun bedrijven, maar ook op hun persoonlijke leven. "Het is niet makkelijk om te horen dat de maatregelen weer verlengd worden", vertelt de koningin aan Omroep Brabant.

Via deze site steun je Bossche ondernemers én shop je de mooiste cadeaus

Door de coronamaatregelen sluiten de winkels om 17.00 uur. Gelukkig kunnen we nog wel online shoppen. Sterker nog: we kunnen ook bij de kleinere, Bossche ondernemers winkelen en ze daardoor blijven steunen via deze handige site.

Hielden we goed afstand het afgelopen jaar? Camerabeelden en algoritmes geven inzicht

Opnames van beveiligingscamera’s leverden veel kennis op over ons gedrag op straat tijdens de coronacrisis. Ondanks alle morele ophef over te drukke stranden en boulevards, hielden we ons best goed aan die 1,5 meter afstandhouden. Ook met het mondkapje op. Antropoloog en bijzonder hoogleraar Marie Rosenkrantz Lindegaard deed een jaar lang onderzoek met 300 beveiligingscamera’s en slimme algoritmes naar ons gedrag in de publieke ruimte tijdens de coronacrisis.

Sober of alsnog uitbundig feest: hoe vier jij kerst dit jaar?

PEILING - Nog een kleine twee weken en dan is het kerst. Net als vorig jaar brengt dat voor menig Brabander wat problemen met zich mee. Hoewel de coronacijfers de goede kant op gaan, vindt het kabinet het nog te vroeg om te versoepelen. Dat betekent dat tijdens de feestdagen de ‘avondlockdown’ nog steeds van kracht is.

Eindhovense basisscholen hebben niet genoeg geld voor aanpassing ventilatiesysteem, gemeente kijkt naar goedkopere oplossingen

EINDHOVEN - Basisscholen De Opbouw, De Hasselbraam, De Vuurvlinder en De Klimboom in Eindhoven krijgen geen beter ventilatiesysteem ondanks een subsidie die ligt te wachten. Schoolbestuur SALTO heeft niet het geld om zelf meer dan 1 miljoen euro bij te leggen voor de maatregelen.