Door: Jeroen van Oort

Interview Michel Reinders

Door sporten Brabant sterker maken

Bosschenaar Michel Reinders is directeur-bestuurder van BrabantSport. BrabantSport heeft als doel om Brabant sterker te maken door sport. Door het sporten zelf, maar ook door de economische en maatschappelijke waarde van sport. De organisatie ondersteunt talentvolle topsporters, haalt internationale sportevenementen naar de regio, ondersteunt innovatie in de sport en maakt sporten voor mensen met een beperking mede mogelijk. Dat BrabantSport daardoor betrokken is bij veel verschillende takken van sport blijkt wel uit bekende evenementen als het EK Veldrijden, International Swimming League, de Marathon van Eindhoven en The Dutch Masters Indoor Brabant 2021

Ook BrabantSport heeft te maken gehad met de gevolgen van corona. “In de aanloop naar de Olympische en Paralympische Spelen in Japan hadden we in Noord-Brabant verschillende kwalificatietoernooien georganiseerd. Die werden in 2020 afgelast, de Spelen werden uitgesteld, en toen er in 2021 alsnog Spelen in Tokyo waren, zijn maar een paar kwalificatietoernooien in Brabant doorgegaan. Dat is ontzettend jammer voor de Brabantse sporters die het thuisvoordeel misten, maar ook voor de Brabantse sportliefhebbers die hun helden van dichtbij in actie konden zien. Toch staat alles alweer volop in de steigers om de volgende lichting Brabantse toptalenten klaar te stomen voor de Spelen van Parijs in 2024. BrabantSport begeleidt via haar TeamNL-centrum steeds zo’n 200 talenten op weg naar het hoogste podium.” Reinders vertelt dat het organiseren van topsportevenementen door de coronapandemie heel moeilijk is geworden. “Het evenementenseizoen dreigt te worden verkort tot de veilige zomermaanden. Dat zorgt ervoor dat aanbieders van bijvoorbeeld tribunes en catering plotsklaps veel meer seizoensbedrijven zijn geworden. In een paar maanden tijd moeten zij al hun omzet maken. Dat is voor iedereen in de evenementensector lastig. Voor de bezoekers geldt dat veel evenementen nu samenvallen, en voor de organisatoren dat zij veel meer moeite hebben om bijvoorbeeld tribunes, hekken en catering in te kopen. Omdat alles tegelijk valt is er eigenlijk niet genoeg en is het dus maar de vraag of het lukt. En omdat bedrijven hun omzet in slechts een paar maanden moeten realiseren gaan hun prijzen omhoog. Dat is niet gek, maar wel heel vervelend, voor iedereen. We zijn blij dat er in 2021 toch nog negen van onze evenementen coronaproof door konden gaan in Brabant”

Vuelta van 2020 naar 2022

De start van de ronde van Spanje, La Vuelta, stond gepland voor 2020. De organisatie van de start van de Vuelta in 2020 was een flinke klus. Veel was al geregeld, totdat het evenement vanwege corona moest worden afgeblazen. “Een groot wielerevenement gaat om veel meer dan de wielerwedstrijd zelf. Vrijwilligersorganisaties, gemeenten en bedrijven hangen er van alles aan op. Bijvoorbeeld provinciaal fietspromotiebeleid, een braderie van een vereniging of de gemeentelijke onderhoudsplanning van wegen. Als zo’n evenement geschrapt wordt, dan gebeurt er wel wat.” Reinders vertelt dat in één van de doorkomstplaatsen de gemeente gepland had vluchtheuvels aan te leggen. Dat zou na de Vuelta gebeuren, met een paar kleine aanpassingen zou al voor de doorkomst begonnen worden. Doordat de Vuelta werd uitgesteld, kan de gemeente met de onderhoudsplanning en herinrichting geen rekening meer houden met de doorkomst.

Ook konden vele publieksactiviteiten niet doorgaan. Nu alles twee jaar is uitgesteld, is er genoeg ruimte om alles opnieuw goed voor te bereiden. “Gelukkig blijkt meer dan tachtig procent van de vrijwilligers van allerlei evenementen rondom de Vuelta bereid om in 2022 weer klaar te staan. Organiseren van de Vuelta betekent dus ook in 2022 niet dat we drie dagen hard moeten zwoegen en dat het dan weer voorbij is. Ook nu worden er een heleboel evenementen rondom georganiseerd en is de impact dus veel groter dan alleen een fietsronde. Het gaat BrabantSport vooral om de weg naar zo’n groot evenement toe, en de maatschappelijke impact daarna: het duurzame effect van de Vuelta op fietspromotie, gezondheid en maatschappelijke binding. Met de Spaanse organisatie hebben we gelukkig goede afspraken kunnen maken waardoor het verplaatsen van de Vuelta-start naar 2022 tot beperkte meerkosten leidt.”

Participeren en voorbeeldrol

BrabantSport richt zich niet alleen op topsport, maar ook op sporten voor mensen met een beperking. “Gemeenten hebben vaak niet de voorzieningen om iedereen een passende sportplek aan te bieden. Omdat BrabantSport regionaal werkt, kunnen wij samen met partnerorganisaties als SSNB oplossingen in de regio aandragen. Ook hebben wij een campagne gericht op deze doelgroep. Daarbij maken wij soms ook gebruik van de hulp van olympische en paralympische sporters. Die kunnen een goed rolmodel zijn. Al zijn we daar wel voorzichtig mee: een getalenteerde, goed getrainde sporter kan voor beginnende sporters ook een onhaalbaar ideaalbeeld zijn en daardoor juist afschrikken. Maar, een topsporter kan ook heel motiverend werken. Gelukkig zijn we in Brabant gezegend met topsporters die zich ook verbonden voelen aan hun regio. Zo hebben we diverse topsporters ingezet tijdens de BrabantSport Zorgtour om bewoners van verzorgingshuizen te motiveren om te bewegen. Op die manier hebben we een grote groep kwetsbaren geïnspireerd met sport.”

Sport juist nu belangrijk

“Sport, maar ook cultuur en festivals zijn heel erg belangrijk voor de saamhorigheid in Brabant. Die drie sectoren krijgen door corona allemaal een flinke knauw. Bij een levendig Brabant hoort een gezonde evenementensector met perspectief. En ook ruimtelijk is het de vraag wat er gebeurt: de komende jaren willen gemeenten veel woningen bijbouwen. Zijn dat monofunctionele buurten of maken we daar ook ruimte voor vitaliteit en gezondheid? Sport, cultuur en festivals zijn voor het leefklimaat heel belangrijk. Ik hoop dan ook dat beleidsmakers daar financieel en ruimtelijk gelegenheid voor blijven bieden.”