KOEN MELIS, DIRECTEUR MELIS GIETERIJEN TILBURG


Gieten: een combinatie van oeroud ambacht en ultramoderne technologie

Koen Melis is sinds drie jaar directeur van Melis Gieterijen, een bedrijf dat al sinds 1954 bestaat. Zijn vader zorgde voor een gespreide klantenkring, waardoor er een solide bedrijf staat dat niet afhankelijk is van slechts één sector. Zeker in een crisis als COVID19 moet je er niet aan denken dat je afhankelijk bent van slechts één sector waarin het toevallig even heel slecht gaat. Maar ook op langere termijn is spreiding en wendbaarheid belangrijk.

De afgelopen jaren zijn veel gieterijen uit Brabant verdwenen door concurrentie uit of verhuizing naar verre buitenlanden. Maar er is ook een andere beweging op gang gekomen: re-shoring, het terugbrengen van productie naar hier. ‘Spotify’ van de metaalindustrie “Als maakbedrijf heb je het liefst zo groot mogelijke opdrachten en zo groot mogelijke series. De realiteit is echter anders”, vertelt Melis. “Vanuit het Investors Readiness Programma van de BOM hebben we met zeven Brabantse en Limburgse bedrijven de proeftuin ‘Castlab’ gestart. Samen kunnen we snelheid, efficiëntie en persoonlijk contact bieden, waardoor we ons kunnen richten op het oplossen van de klantproblemen, de vraag achter de vraag. Zo kunnen we de total cost of ownership soms met wel zeventig procent verlagen. Wij kunnen nu kleine hoeveelheden snel leveren en kunnen zo de ‘Spotify’ van de metaalsector worden. De gieterij heeft in Brabant weer een toekomst.” Oeroud Gieten is een oeroud ambacht dat al meer dan drieduizend jaar bestaat. Maar zeker niet ouderwets. Door digitaliseren is het mogelijk om een mal te printen met 3D-printers. Een driedimensionale zandmal kan nu vrij eenvoudig geprint worden. Melis werkt met aluminium en brons, maar in Castlab zijn er ook gieterijen die met andere metalen werken en bedrijven die coatings kunnen aanbrengen. Kennis en kunde is daarom om de hoek te vinden. De gieterij vergrijst. Melis heeft medewerkers die al decennia bij het bedrijf werken. Deze mensen kunnen door hun ervaring al bij de tekening van de klant zien wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn. En vaak ook hoe een product beter kan. In het programma Mindlabs werkt Melis samen om nieuwe technologieën als artificial intelligence en virtual reality in de gieterij toe te passen. Door de combinatie van vakmanschap en moderne technologie is het bedrijf in staat om vooraan in het productieproces van de klant te komen. Onderwijs In het onderwijs wordt gietkennis in Nederland niet meer gedoceerd. Scholen zijn terughoudend om dit weer in hun curriculum op te nemen, omdat er op dit moment maar ongeveer veertig studenten nodig zijn. De gieterij biedt echter prachtig werk aan jongeren met knappe koppen en gouden handjes. Scholen zouden daarop in moeten spelen. “Hoe leuk is het om in je werk een product mee te mogen bedenken, ontwerpen, ontwikkelen en te produceren?” vraagt Koen Melis zich met glimmende ogen retorisch af.

Koen Melis is een van Brabants Besten. Brabantse mkb-ondernemers die vernieuwende oplossingen inzetten voor hun huidige en toekomstige werknemers en positief willen bijdragen aan onze Brabantse economie en samenleving.
Lees hier meer over Brabants Besten