Van barbecuespiezen tot vegetarische tapas:
V&S Foodspecialist

Focus verlegd

Na jaren van groot succes in de barbecue-markt, verlegde directeur Eric Postma de focus van V&S Foodspecialist naar producten die het hele jaar worden gegeten. Nog steeds veel spiezen, maar meer dan alleen voor op de barbecue en met een opvallend aandeel vegetarische producten. V&S Foodspecialist sluit dit jaar op de valreep aan bij het Brabantpaviljoen.

Veel handwerk

"Verrassend genoeg zijn vrijwel alle producten met de hand gesneden, gespiesd of gevuld", vertelt directeur Eric Postma: "Bijzonder aan V&S is het groot aantal helpende handen. Vlees wordt door onze slagers met de hand op maat gesneden, fingerfood met de hand gevuld of samengesteld en spiezen handmatig geregen."Het hele assortiment bestaat uit 350 soorten producten. Veel producten worden gemaakt voor een private label. “We ontwikkelen echt producten samen met de klant,” vertelt Eric. “In Nederland doen we de eerste aanzet en tests doen we in onze testkeukens of die van de klant.” Kwaliteit en productontwikkeling zijn voor V&S het allerbelangrijkst. Daarom zitten dan ook kwaliteitscontroles en -diensten op 2 plekken: zowel in de fabriek als op kantoor in Nederland.


Gestart als slager

V&S startte begin 20e eeuw als slager. In de jaren ‘80 nam V&S een satéspecialist over. Eric’s carrière startte als vakantiekracht in de vriescel van V&S. Hij maakte vrachten klaar voor transport. Na een aantal jaar bij een loempiaproducent in de export en toen als zelfstandig ondernemer kwam hij uiteindelijk terug op het honk en nam het bedrijf in 2011 volledig over.

“Zeven jaar geleden maakten we alleen barbecue-spiezen en nu is dat maar een klein deel van wat we doen en zijn we 3 keer zo groot. De markt is veranderd en wij kozen voor het ambachtelijke, handgemaakte product.” Boontjes gerold in spek, gevulde pepers, fruitspiesjes, panini’s, wraps en ga zo maar door – en alles geleverd in diepvries. Vorig jaar nam Rabo Participaties een deel van het bedrijf over, wat nieuwe groeikansen biedt volgens Eric. “Zij zijn een goede sparringpartner en houden je scherp. Hun brede netwerk is goud waard en zo blijven we ons ontwikkelen in ons product-portfolio.”Lekker, gezond en gemak, geproduceerd op een duurzame manier.

Meer flexitariërs

V&S levert voornamelijk business-to-business aan retail, foodservice, vliegtuigcatering en horeca in West-Europa: de Benelux, Frankrijk, Scandinavië, Duitsland en Engeland. Er wordt hard gewerkt aan de bouw van een 4e fabriek in Oost-Europa. Eén van de fabrieken produceert alleen vegetarische producten, de ander richt zich op specialiteiten als boontjes rollen en pepertjes vullen, en de nieuwste fabriek is volledig ingericht voor gegaarde producten. “De markt voor vegetarische producten zie ik nog wel verder groeien,” zegt Eric. “We zijn anders gaan eten en er zijn veel meer flexitariërs. Nu is er meer capaciteit om ook nieuwe vegetarische producten te ontwikkelen.” Kwaliteit is ook voor V&S belangrijk en er is dan ook een dubbele controle: één kwaliteitsdienst op de fabriek en één in Nederland.

Peulvruchten vaker gebruikt

Voor de PLMA 2019 wordt de hele familie Postma opgetrommeld. “We zijn op het laatste moment aangesloten, dus ik sta er zelf met collega Frans, mijn vrouw Liesbeth en mijn zoon Joep komen ook helpen. Mijn kinderen helpen overigens wel vaker bij beurzen.” Als de ondernemer vertelt over zijn team, is er niets dan trots. Op de beurs staat V&S namens het hele productassortiment, maar ligt de focus op de bonen omwikkeld met spek en hópelijk op de nieuwe Griekse lijn. “Die leveren we straks in twee vormen: denk aan kofte, gyros of souvlaki in een vlees- en vegetarische variant!”

Niet ver van Brabant

Ze staan dan wel als Leids bedrijf in het Brabantpaviljoen, maar de moraal ligt niet ver van het Brabantse af: “We hebben veel lol in ons werk en iedereen heeft de deuren altijd open. We werken ook niet met titels op onze kaartjes. Ik zeg altijd maar zo: je moet gewoon zelf blijven nadenken. Zo komt iedereen altijd met nieuwe ideeën bij ons.”


Bedrijfswebsite: www.foodspecialist.nl

“We zijn bezig met een gek idee, en ik dénk
dat het nog gaat lukken ook!”