Lekker zwemmen: alleen waar dat veilig kan
Over waterkwaliteit, de hygiëne en de veiligheid
Het wordt weer zomer! Bij warm weer gaan we dan graag op zoek naar verkoeling. Liefst in een mooie zwemplas, ven of vijver. Op de officiële zwemplekken zorgen beheerders (locatiehouders) en overheden samen voor fijne zwemplekken.
Echt een lekker zomers uitje, gaan zwemmen en zonnen bij een mooie plas in de buurt. Maar kies dan wel een plas die officieel is aangewezen als zwemlocatie. Al deze locaties staan op de site zwemwater.nl, (zie onderaan dit artikel). Die plassen worden tijdens het zwemseizoen (1 mei tot 1 oktober) regelmatig gecontroleerd op veiligheid en waterkwaliteit. De provincie heeft het toezicht hierop uitbesteed aan de Omgevingsdienst Zuidoost Brabant.

Inspecteurs op bezoek
Is de waterkwaliteit in orde? En is het terrein schoon, zijn de speeltoestellen veilig en de kleedhokjes in orde? Is de bodem van de plas veilig? Allemaal zaken waar de inspecteurs van de Omgevingsdienst op letten als zij de zwemlocaties bezoeken. De Waterbeheerders (waterschappen en Rijkswaterstaat) bewaken de waterkwaliteit. Zij laten regelmatig watermonsters nemen en laten die via gespecialiseerde laboratoria analyseren. Je kunt immers aan het water zelf niet zien of het schoon is.
Bij alle plassen die gecontroleerd worden staan borden van de provincie met informatie voor zwemmers. Op zwemwater.nl staan alle gecontroleerde locaties. Daar lees je ook voor welke plekken er bijvoorbeeld op dat moment een waarschuwing of een negatief zwemadvies geldt. Dit betekent dat zwemmen wordt afgeraden, maar de keuze om te gaan zwemmen ligt bij de zwemmer zelf.

Wist je dat je met het blote oog helemaal niet kan zien of zwemwater veilig is? Daarom controleren wij de zwemplassen voor je.
PFAS: onderzoek gestart
Dit jaar wordt op ongeveer de helft van de aangewezen zwemlocaties in Brabant voor het eerst gecontroleerd op PFAS. Dat zijn chemische stoffen die door de mens zijn gemaakt en niet in het milieu thuishoren. De waterbeheerders en de provincie willen erachter komen wat de gezondheidsrisico’s voor zwemmers zijn. Daarvoor wordt er tweemaal een watermonster genomen, 1 keer in april en 1 keer aan het eind van het zwemseizoen (in augustus of september). De waterschappen in Brabant hebben inmiddels de meetresultaten voor april binnen. De resultaten wijzen erop dat de risico’s van PFAS in de plassen voor zwemmers laag zijn. Dat wil zeggen, er is wel overal PFAS gemeten, maar de gehalten liggen voor de geteste plassen onder de advieswaarde die het RIVM kort geleden heeft opgesteld. Tot nu toe is het dus nog niet nodig, maar mocht er een meting komen waarbij de PFAS-gehalten te hoog zijn, dan volgt een negatief zwemadvies voor de betreffende plas.
Levensgevaarlijk
Zwemmen in rivieren, kanalen en havens en niet-aangewezen zwemplassen is soms heel aanlokkelijk, maar kan levensgevaarlijk zijn. In vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens geldt sowieso een zwemverbod. Ook zwemmen in natuurplassen die niet gecontroleerd worden kan gevaarlijk zijn. Helaas verdrinken er jaarlijks meerdere mensen bij het zwemmen. Als je een leuke plas kent in de provincie Noord-Brabant waar al regelmatig in wordt gezwommen, maar die nog niet in de lijst van aangewezen en gecontroleerde zwemlocaties staat, laat het dan weten aan de provincie (zie onderaan dit artikel).

Omgevingswet: zorgplicht voor beheerders
Met het inwerking treden van de Omgevingswet dit jaar, krijgen de locatiehouders (beheerders) van zwemplassen meer verantwoordelijkheid voor de veiligheid en een schone omgeving. De provincie heeft, samen met de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant, een aantal bijeenkomsten voor de locatiehouders georganiseerd. Dit om te verkennen hoe ze goed invulling kunnen geven aan de zorgplicht.