Ruim 700 stuks in Brabant op digitale kaart
Wat doen al die sensoren precies?
Sensoren. Langs de provinciale weg N69 bij Valkenswaard staan er bijvoorbeeld 25. Deze waarschuwen de automobilisten voor overstekend wild. Op ruim 400 plaatsen in de hele provincie staan sensoren die de grondwaterstand meten. In Roosendaal en Veghel liggen er temperatuursensoren in het wegdek die aangeven wanneer onze strooiwagens met zout moeten uitrukken. Sensoren. In Brabant staan er meer dan 700. En al die ‘meetpunten’ staan nu op één digitale kaart, de Brabantse Sensorkaart (Sensorregister). En je ziet precies wat die sensoren doen. Of juist níet doen. Want er is niets geheims aan. De 700 sensoren in Brabant. Weten wat ze meten.

Wildwaarschuwing N69 HP385

Wildwaarschuwing N69 HP4009

Wildwaarschuwing N69 HP4005
Wildwaarschuwingen
Infraroodsensoren langs de weg detecteren de beweging van dieren in de berm. Deze sensoren geven een signaal door aan een matrixbord (een tekstbord langs de weg). Dat waarschuwt op die manier passerende automobilisten voor mogelijk overstekend wild en adviseert die autorijders om langzamer te gaan rijden. Dat is veilig voor de dieren én automobilisten. Een camera gaat aan en filmt vervolgens of het een konijn, wild zwijn of ander dier is dat oversteekt. Zo houden we ook nog eens de wildstand in het natuurgebied bij.

Verkeersveiligheid N269 HP60 Camera

Verkeersveiligheid N395 HP141 Detectielus

Verkeersveiligheid N395 HP141 Wifi Modem
Verkeersveiligheid
Een meetnet van radars, detectielussen en camera’s telt het aantal voertuigen op de provinciale wegen. Zo houden we zicht op het verkeer en bevorderen we doorstroming en verkeersveiligheid. Met regensensoren en een meldsysteem voor gladheid worden de weerscondities in de gaten gehouden. Bij vorst geven krijgen bijvoorbeeld de strooiwagens op tijd de opdracht om uit te rijden. Zo maken we onze wegen weer een stukje veiliger.

Luchtkwaliteit Moerdijk Julianastraat Luchtmeetstation

Luchtkwaliteit Zevenbergen Galgenweg Luchtmeetstation

Luchtkwaliteit Moerdijk Julianastraat Luchtmeetstation
Luchtkwaliteit
Een schone lucht is belangrijk. Met een aantal (verplaatsbare) luchtmeetstations in Brabant houden we de kwaliteit van de lucht in de gaten. Met deze stations meten we fijnstof en controleren we of er geen te hoge concentraties van schadelijke stoffen in de lucht zitten.

Grondwater Oirschot Kapelpad Peilbuis

Grondwater Oisterwijk Scheibaan Peilbuis

Grondwater Oisterwijk Gemullehoekweg Peilbuis
Grondwater
Honderden peilbuizen in Noord-Brabant meten grondwaterstanden tot wel 500 meter diepte. Deze informatie helpt ons bij het maken, volgen en bijsturen van ons waterbeleid. En we weten zo of de grond in Brabant te droog of juist te nat is. Zo houden we in Brabant droge voeten.
De provincie meet met al die sensoren onder meer luchtkwaliteit, temperatuur, geluidsniveaus, verkeersstromen en grondwaterstanden. En denk ook aan het gebruik van bijvoorbeeld lussen in de weg, luchtmeetpunten of sensoren die het grondwaterpeil meten. Al die sensoren staan op de Brabantse Sensorkaart. De provincie Noord-Brabant zet sensoren in als ze een maatschappelijke meerwaarde hebben. Als sensoren na een bepaalde periode geen meerwaarde meer hebben worden ze gedeactiveerd of verwijderd.
Maatschappelijke meerwaarde
De Brabantse Sensorkaart is heel bewust een openbare database. De provincie wil Brabanders namelijk inzicht geven in het grote aantal sensoren dat ze gebruikt. “We willen dat iedereen kan zien welke sensoren er worden ingezet, op welke plekken en met welk doel”, zegt gedeputeerde Saskia Boelema (Digitalisering). “Onze sensoren leveren een schat aan informatie die ons kan helpen met de verbetering van de leefbaarheid in Brabant. Niet alleen door meteen iets te doen met bijvoorbeeld de informatie van lussen in de weg voor een betere doorstroming van verkeer. Maar ook door de data te gebruiken bij het nemen van maatregelen en het opstellen van nieuw beleid.”
De sensoren leveren een grote hoeveelheid data op. En daar kan de provincie Noord-Brabant veel mee. “De provincie wil transparant met die gegevens omgaan”, zegt projectleider Ramon Groote. “In de digitale kaart zie je niet alleen aan waarvoor het bedoeld is, maar bijvoorbeeld ook of er persoonsgegevens worden verwerkt, waar de sensoren staan en of die er tijdelijk of vast staan.”
Met ruim 700 meetpunten is de Brabantse Sensorkaart nog niet compleet. In de provincie zijn veel meer meetpunten voor publieke taken, zeker als die van andere organisaties worden meegerekend. Boelema: “De kaart geeft nu al een mooi overzicht. We hopen binnen enkele jaren tot een nog completer overzicht van publieke meetpunten in de provincie te komen. Deelname van gemeenten, waterschappen, andere overheden en mogelijk zelfs private organisaties zou de kaart nog completer maken.”
Transparant omgaan met gegevens
In 2020 is het initiatief ontstaan voor een landelijke Sensorkaart. Dat gebeurde in een samenwerking van BrabantStad, het Kadaster en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkszaken. Die Sensorkaart gaat SensRNet heten. Omdat de doorontwikkeling op zich liet wachten, besloten de provincies Noord-Brabant en Utrecht, met steun van het IPO, in 2022 een eigen kaart te laten ontwikkelen. Brabant start nu als eerste in Nederland, Utrecht gaat snel volgen.
Zo voldoen de overheden toch aan de wens om transparant te zijn over de inzet van sensoren. Maar het is uiteindelijk de bedoeling dat de Brabantse Sensorkaart wordt opgenomen in de landelijke SensRNet kaart.
