
Dutch Food Week 2023
Proef en ervaar waar ons eten vandaan komt
In Brabant zijn we er goed in: lekker eten en drinken. Gewoon uit de supermarkt, uit een buurtwinkel of een boerderijwinkel. Of buiten de deur ‘uit eten’, of borrelen. Maar achter dat heerlijke eten gaat natuurlijk heel veel werk schuil.
Tijdens de aanstaande Dutch Food Week kun je van alles leren over dat werk. En tegelijk proeven. De Provincie Noord-Brabant is partner van Dutch Food Week.
Dutch Food Week is een landelijke campagneweek, van 7 tot en met 14 oktober. Die week is bedoeld om mensen stil te laten staan bij ‘de achterkant van ons eten en drinken’. Want eten gaat om zoveel meer dan wat we in onze mond stoppen. Het gaat ook over onze gezondheid, onze toekomst en een goed leven.
Weet wat je eet
Het uitgangspunt van Dutch Food Week is ‘weet wat je eet’. Meer bewustwording stimuleren over gezonde en duurzame voedselkeuzes. Dat past heel goed bij Noord-Brabant, immers dé voedselprovincie van Nederland. Hieronder lichten we enkele activiteiten toe.

Eigen moestuin
Het starten van een eigen moestuin is de beste manier om erachter te komen wat het inhoudt om zelf eten te verbouwen. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Dán regent het te veel, dán weer te weinig. Hoe is de conditie van de bodem? Hoe houd je onkruid, plagen en ziekten buiten de deur? In het klein ervaar je welke keuzes onze Brabantse professionele tuinders dagelijks maken. Maar vooral hoe mooi het is je eigen eten te zien groeien en hoe waardevol de producten zijn.




Provinciehuis
De provincie Noord-Brabant heeft een eigen biologische moestuin bij het provinciehuis in ‘s-Hertogenbosch. Medewerkers zien hun lunch letterlijk groeien, want de koks van cateraar Vermaat maken regelmatig gerechten klaar met producten uit de provinciale moestuin. Daarnaast wordt er bij voorkeur biologisch en lokaal ingekocht. Biologische voeding past niet alleen in een gezonde levensstijl. Het is ook beter voor de biodiversiteit, het klimaat, dierenwelzijn en de bodem- en waterkwaliteit. In Brabant zijn tijdens Dutch Food Week meerdere tuinderijen, kwekerijen en (zelf)pluktuinen te bezoeken.

Lekker van streek
Lekker van Streek TV-chef Danny Jansen uit Raamsdonksveer maakt op Omroep Brabant TV al meerdere seizoenen smakelijke streekgerechten in zijn tv-programma ‘Lekker van Streek’. Dit seizoen gaat Danny de boer op. Door het volgen van verschillende foodroutes door de provincie ontmoet Danny Jansen boeren, tuinders en makers van verrassende streekproducten waarmee hij de lekkerste gerechten maakt. ‘Lekker van Streek’, mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant, is elke dinsdagavond te zien op Omroep Brabant TV.
Brabantse borrelplanken
Een ander onderdeel van de Dutch Food Week in Brabant is de zogenoemde Brabantse Borrelplank. Die is er in meerdere varianten. Op meerdere plaatsen in Brabant kun je borrelen én proeven van die Brabantse borrelplank. Je proeft de smaken en hoort het achterliggende verhaal over de Brabantse producten op die borrelplank.