Brede welvaart in de praktijk

Brede welvaart. Je leest het begrip regelmatig in de krant, maar wat is het eigenlijk? En vooral: hoe zie je brede welvaart praktisch terug in Brabant? Een brouwerij waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan hebben. In Eindhoven en Gemert. Jongeren die Syrische vluchtelingen helpen inburgeren en aan het werk helpen. In Tilburg. Schoolpleinen met groen in plaats van tegels. Op meer dan 250 scholen. In heel Brabant. Drie prachtvoorbeelden van Brede Welvaart in beeld. In Brabant.

Brede welvaart is voor een inwoner alles wat belangrijk is om een fijn, gezond en zo bewust mogelijk bestaan te kunnen opbouwen. En dan niet alleen kijken naar de financiële kant hiervan. Denk bijvoorbeeld aan klimaatomstandigheden, onderwijs, sporten, sociale contacten, persoonlijke ontplooiing en je veilig voelen. Klik op de balk hierboven om de formulering van de Sociaal-Economische Raad te lezen.

Refugee Team Tilburg

Het Refugee Team ondersteunt vluchtelingen bij hun integratie en zorgt ervoor dat zij zélf de regie kunnen nemen in het opbouwen van een toekomst in Nederland. Van een vliegende start van hun inburgeringstraject tot aan een goede passende baan. Maak kennis met Ayman in deze video.

Groene Schoolpleinen Brabant

In Brabant zijn al meer dan 250 scholen hun schoolplein ‘vergroend’. Tegels er uit, groene bomen, planten, struiken en heggen erin. Om in te spelen, om van te leren, om te verkoelen, en om uit te eten. Of zoals Ingrid de Graaff van de Algemene School Oost in Bergen op Zoom het zegt: ‘Denk groot, begin klein’’ Een paar tegels eruit , een paar vlinderstruiken erin en je hebt een start van een groen schoolplein.

Zaadje planten

Elke groep op school heeft een taak; bollen planten, determinatie van gewassen. Het onderhoud van het schoolplein zorgt voor verwondering, kennis overdracht en praktisch bezig zijn. Het ‘zaadje’’ voor het onderhoud wordt bij de scholieren uit de middenbouw geplant om zo dit verder door te laten groeien naar de oudere groepen.

Het schoolplein draagt zeker bij tot een positieve sfeer in de buurt. Zo is de school door de gemeente Bergen om Zoom benaderd om mee te denken aan de herinrichting van een park in de buurt.

Ouders betrekken

Ouders worden ook betrokken bij bijvoorbeeld groot onderhouden van het schoolplein, zoals een vijver die lek is repareren. Er worden acties op touw gezet om de kosten voor de vijver te dekken door chocoladerepen te verkopen. Zo is er 7.000 euro opgehaald en kon de vijver vervangen worden.

Rabauw Eindhoven en Gemert

Rabauw is niet zomaar een bierproducent. Bij het bedrijf worden bieren gebrouwen door een bonte verzameling mensen: Allemaal met een verhaal. Hier doet iedereen mee. "Van een rugzak maken we een cv", zeggen ze zelf.

Meer informatie www.brabant.nl

Deel deze pagina