Anders reizen. Anders werken. Omdat het kan én moet.

Deel 1 - Thuis of hybride werken

Anders reizen. Omdat het kan én moet.

De wereld van de mobiliteit is er eentje die snel verandert. En dat werd ook het afgelopen jaar duidelijk. 91% van de werknemers in Zuid-Nederland werkte gedeeltelijk of volledig thuis, wat zorgde voor zichtbare gevolgen onderweg. Nauwelijks files, lege treinen en bussen, afgelaste vluchten en drukkere wandelpaden. Minder reisbewegingen laten ons nadenken over anders en slimmer reizen. Alternatieve vervoersmiddelen en -wijzen steken de kop op. Deelmobiliteit, apps en andere schone initiatieven bieden oplossingen. SmartwayZ.NL stimuleert deze ontwikkelingen en ondersteunt en faciliteert werkgevers en werknemers met slimme mobiliteitsoplossingen. En Brabant Magazine zet de ontwikkeingen op een rijtje.

Flexibel werken en slim reizen.

De afgelopen maanden werd er enorm veel kennis opgebouwd rond flexibel (thuis)werken en slim reizen. Verschillende regionetwerken bundelden die kennis in de vorm van campagnes, tools en tips & tricks op één landelijk platform: ‘Zo Werkt Het’. Ook onze regio Noord-Brabant doet hieraan mee, met het Brabant Mobiliteitsnetwerk als kartrekker.

Inspiratiepaper over ‘thuiswerken’

Wat zorgt ervoor dat werknemers wel of niet willen thuiswerken? Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van thuiswerken? En wat kunnen werkgevers doen om thuiswerken te stimuleren? Team Structurele Gedragsverandering van SmartwayZ.NL schreef er een inspiratiepaper over.

Webinar ‘Slim en duurzaam reizen post corona’

Onder de naam Kruispunt Brabant gaat werkend Brabant samen aan de slag met vragen zoals ‘Hoe combineren we thuis en op kantoor werken post corona?’ en ‘Als we anders reizen naar kantoor: hoe doen we dat slim en duurzaam?’. Ontdek uitkomsten en antwoorden

Mobility Lab

Enkele startups uit de vijfde editie van Mobility Lab spelen in op de noden en behoeften van anders reizen en stellen met trots hun innovaties voor. Mobility Lab is een initiatief van De Verkeersonderneming uit Rotterdam, ZO slim bereikbaar en SmartwayZ.NL. Meer info over het programma en alle startups: www.mobilitylab.nl.

Wise: hybride werken

Met de app van Wise kan de hybride werker een flexibele en lokale werkplek zoeken, vinden en boeken. In samenwerking met de horeca, culturele en andere inspirerende locaties faciliteert Wise pay-per-use werkplekken.

Voor de thuiswerkers

Zin in nog meer afwisseling bij het thuiswerken? Deze startup biedt een platform voor het boeken van flexibele werkplekken in hotels verspreid over heel Nederland. Het aanbod wordt binnenkort uitgebreid met meer locaties.

Deel 2 - Toepassingen

Mobiliteit verandert

Aan thuiswerken zitten een hoop voordelen voor zowel werkgever als werknemer. Maar de gemiddelde werknemer kent de sterke gewoonte om naar kantoor te gaan. Als iedereen weer met de auto gaat reizen, komt de bereikbaarheid steeds verder onder druk te staan. Ook de klimaatproblematiek vraagt om de nodige aanpassingen en een andere manier van denken. Steeds meer mensen zijn zich er inmiddels van bewust dat mobiliteit verandert. Beschikbaarheid, flexibiliteit en dienstverlening worden belangrijker dan eigen bezit. Kosten, tijdsduur en duurzaamheid spelen hierbij een belangrijke rol. De toekomstige mobiliteit is slim: efficiënt, veilig, flexibel en duurzaam.

Mobility as a Service

Mobility as a Service (MaaS) streeft naar één systeem waarmee reizigers in Noord-Brabant en Noord-Limburg makkelijk inzicht krijgen in alle reismogelijkheden en deze eenvoudig kunnen boeken en betalen. De reiziger kiest op elk moment het meest gunstige vervoermiddel. Denk bijvoorbeeld aan de deelfiets, -auto, -scooter, trein of taxi. En combinaties daarvan. Zo worden alternatieven voor de auto gestimuleerd, reizen gemakkelijker gemaakt en de bereikbaarheid verbeterd. MaaS-apps geven reizigers actueel en persoonlijk reisadvies en updates over vertragingen.

Turnn-app Einhoven

De gemeente Eindhoven en ASML willen op hun beurt met de Turnn-app werknemers overhalen om op een andere manier te reizen. De werkgevers kunnen verschillende randvoorwaarden meegeven aan de werknemer. Denk aan de keuze voor duurzaam vervoer en directe reiskostenvergoeding bij het gebruik van OV.

Glimble app van Arriva

Arriva lanceerde deze zomer haar nieuwe reisplatform ‘glimble’. Arriva is ervan overtuigd dat mobiliteit anders kan en ook anders moet. De behoefte van de reiziger staat meer dan ooit centraal. Met de app van glimble plannen, boeken en betalen gebruikers hun reis in heel Nederland van deur tot deur. Naast openbaar vervoer geeft glimble toegang tot verschillende soorten deelvervoer zoals de deelauto, -scooter en -fiets.

Citysteps Waalwijk

Waalwijk is de eerste Nederlandse stad met e-steps. Dit voorjaar verschenen in Waalwijk 80 e-steps voor zowel bedrijfsmobiliteit als particulier gebruik. Het grote voordeel zijn de dockingsstations, die ervoor zorgen dat de steps op centrale plekken in de stad geparkeerd worden en niet overal in de stad onnodig rondslingeren.

FIGO: deelmobiliteit

Voor wie op zoek is naar zakelijke mobiliteitsdiensten voor werknemers biedt FIGO een volledig digitale oplossing. In één app krijgen werknemers toegang tot duizenden deelauto’s en scooters van verschillende aanbieders.

Mobimiles: duurzaamheid belonen

Duurzaam reizen verdient een beloning. Dat is waar Mobimiles voor staat. Het beloningsprogramma – zeg maar spaarsysteem – inspireert deelnemers tot duurzaam reisgedrag en geeft daarvoor iets in de plaats. Wat dan?

Meer informatie en alle links

Deel deze pagina.