Wat doet Brabant?

Duurzaamheid in de praktijk

De provincie Noord-Brabant doet op allerlei manieren en terreinen veel rondom duurzaamheid. En daarom sloot de provincie zich ook graag aan bij een landelijke initiatief om inspanningen voor een beter klimaat zichtbaat te maken. Landelijk heet het iedereendoetwat, maar Brabant koos voor Brabantdoetwat.

Het doel? Slimmer energie opwekken en gebruiken, klimaatbewuster werken en leven. De provincie Noord-Brabant laat met Brabantdoetwat.nl zien op welke manieren zij zelf, samen met partners en inwoners een bijdrage levert aan het duurzamer maken van Brabant. Heel concreet en heel zichtbaar.

Het draait om onderwerpen als energie, circulaire economie, mobiliteit, landbouw, natuur, bodem en water. Uitgelicht om kennis te delen, bijzondere projecten in het spotlicht te zetten en elkaar te inspireren. Een aantal Brabantse projecten wordt of is al gesubsidieerd. Brabant Magazine licht er drie uit, bij wijze van voorbeeld.

EINDHOVEN


Sunseeker

In het centrum van Eindhoven komt een bijzonder soort buitenverlichting in het gloednieuwe Victoriapark. Het project heet Sunseeker en bestaat uit een 500 meter lange keten van lampen. De lampen branden op zonne-energie. Maar de lampen doen meer.

Overdag volgt de lamp de zon, zodat de lamp nooit in de schaduw van bijvoorbeeld bomen hangt en dan niet wordt opgeladen. En als het donker is reageert de lamp op mensen die door het park wandelen en op die manier altijd verlicht worden.

Veilig en duurzaam dus. De lampen zijn ontwikkeld door ontwerpbureau VANTOT en de proefopstelling is begin november begonnen.

Dit is een van de projecten die subsidie hebben ontvangen vanuit de provinciale subsidieregeling Brabant Geeft Energie. Die regeling is onlangs een nieuwe subsidieronde ingegaan. Ook heeft het initiatief begeleiding ontvangen van de Stichting Brabant geeft energie.

OIRSCHOT


Fladderfarm

De Sunseeker is een opvallend woord, maar de Fladderfarm is dat ook.

Fladderfarm is een modern scharrelkippenbedrijf in Oirschot dat veel aandacht besteedt aan milieu en diervriendelijkheid. Initiatiefnemers Peter en Esther van Agt houden kippen in kleinschalige mobiele stallen (vaak caravans). Hulpboeren (mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt) verzorgen de dieren, rapen eieren, sorteren, stempelen en verpakken.

In 1996 heeft Peter het bedrijf overgenomen van zijn ouders, die de grondleggers waren van het kippenbedrijf. Sindsdien heeft het stel het bedrijf ingrijpend vernieuwd.

Via het Brabant Outcomes Fund heeft Fladderfarm ondermeer advies en subsidie ontvangen.

BRABANT


Zonnescan

Een derde voorbeeld heet Zonnescan Brabant. Wie wil kan voor ieder gebouw in Brabant inzicht krijgen in de kansen voor zonnepanelen.

Hoe geschikt is uw dak, hoe is de ligging ten opzichte van de zon en wat zouden de kosten en opbrengsten zijn? Het werkt heel eenvoudig. Tik uw postcode en huisnummer in, en u ziet het antwoord voor u. Ruim 130.000 Brabanders gebruikten het al.

Met de ZonnescanBrabant helpt de provincie Brabanders om huizen en gebouwen duurzamer te maken.

Ook u kunt subsidie aanvragen

Geïnteresseerd? Geïnspireerd? Ziet of zoekt u mogelijkheden voor samenwerking? info@brabantgeeftenergie.nl staat klaar om vragen te beantwoorden.

Deel deze pagina.