SmartwayZ.NL
= slimme mobiliteit
Over zelfrijdende elektrische deelauto’s en communicerende verkeerslichten
OVER SMARTWAYZ.NL
SmartwayZ.NL werkt aan slimme oplossingen voor de reis van vandaag en de wereld van morgen. Want mobiliteit kan én moet anders. De aanpak varieert van smart mobility oplossingen tot het verbreden van snelwegen en het aanpakken van vervoersknooppunten. Nu al kom je op steeds meer plekken elektrische deelfietsen en -auto’s of slimme verkeerslichten tegen. En in auto’s vind je verschillende innovatieve rijhulpsystemen. SmartwayZ.NL werkt mee aan deze en andere ontwikkelingen en Brabant Magazine keek mee.
SLIMME KRUISPUNTEN
In Brabant zijn al honderden slimme kruispunten. Met verkeerslichten die rekening houden met de fietser of de automobilist. En dus zorgen voor veel groen licht. Kijk hier hoe het werkt.
Slim reizen
Mensen stellen tegenwoordig andere en hogere eisen aan hun leefomgeving en de infrastructuur. Natuurlijk wil iedere reiziger zijn of haar reis op een zo efficiënte en comfortabele manier afleggen. En steeds meer mensen kiezen voor een schone en slimme manier van reizen.
Een slim mobiliteitssysteem maakt dat mensen in en om de stad anders gaan reizen. Daardoor worden steden autoluw, ontstaat er meer ruimte voor lopen en fietsen én wordt de kwaliteit van de publieke ruimte hoogwaardiger. Als reiziger heb je de keus uit een breed en divers aanbod van op elkaar aansluitende vervoermogelijkheden, een eenvoudige overstap en een persoonlijke reis-assistent.
KENNIS MAKEN MET NIEUWE MOBILITEITSDIENSTEN
Soms vormen geplande wegwerkzaamheden – en de bijbehorende hinder – een goede aanleiding voor reizigers om slimmere keuzes te maken. In het gebied rond de N279 Veghel-Helmond-Asten wordt daarop ingespeeld. Daar zijn nieuwe vervoersdiensten geïntroduceerd, zoals deelfietsen en elektrische deelscooters. Die zijn te reserveren, gebruiken én betalen via één app. Maar er is ook een speciaal aanbod voor werkgevers. De eerste stap was het plaatsen van 80 fietsen en 50 e-scooters in Helmond. Dit wordt gedaan samen met het bedrijf Mobility Mixx. Binnenkort start een campagne.
MOBIFESTIVAL
Zoals gesteld: Brabant is erg actief op het gebied van slimme mobiliteit. Dat bleek vorig jaar op het Mobifestival op de Automotive Campus in Helmond. Daar waren de allerlaatste technieken te zien. Van zelfrijdende auto’s tot elektrische scooters. Kijk even mee.
Testen en experimenteren (op de weg)
EXPERIMENTEREN
Door te experimenteren, te ontwikkelen en te oefenen in de echte wereld wordt stap voor stap duidelijk wat wel en niet werkt op het gebied van personen- én goederenvervoer.
MOBILITYMOVEZ.NL
MobilitymoveZ.NL is de experimentele omgeving waar private én publieke partijen slimme mobiliteitsoplossingen ontwikkelen in Zuid-Nederland. Van het centrum van Breda tot de stad Helmond en de outlet Roermond. Tussen Helmond en Eindhoven is een stuk van de provinciale weg ingericht als testweg om nieuwe technieken en diensten te testen. De focus ligt op de ontwikkeling van technieken waarmee auto’s met elkaar en met de weg in verbinding staan, zodat ze als het ware met elkaar kunnen praten. Dit is een belangrijke stap in de richting van (deels) zelfrijdende auto’s.
GLOSA
Begin dit jaar is een proef gestart met een slimme ‘rij-assistent’. Het Green Light Optimal Speed Advice’- systeem (GLOSA) staat nog in de kinderschoenen. Om het verder te ontwikkelen is het noodzakelijk dat grote internationale autofabrikanten testen uitvoeren. Dat doen we nu al met autofabrikant Ford en andere bedrijven. De techniek geeft de automobilist inzicht in hoe hard je moet rijden om groen licht te krijgen bij het volgende verkeerslicht. Dat is een stuk veiliger dan dat je diezelfde informatie via een telefoon ontvangt.
“We werken steeds meer samen met internationale spelers als Ford”, zegt Gertjan Koolen, programmamanager SmartwayZ.NL. “Een dienst als GLOSA is niet morgen operationeel. Ford heeft de Automotive Campus in Helmond aangewezen als testomgeving voor de komende tijd. Goed nieuws. Het is een mooie stap om een slim mobiliteitsnetwerk voor Zuid–Nederland voor elkaar te krijgen.”
BUURAUTO-NOOM
Vanaf medio 2021 kunnen bewoners van de wijk De Drie Hoefijzers in Breda via een app op afstand een auto bestellen. Die komt dan zelfstandig voorrijden. Het gaat om een proef. Kijk hoe het werkt.
Start-ups / Mobility-Lab
START-UPS
Mobility Lab speurt naar start-ups met een goed mobiliteitsidee. “Niet lullen, maar testen” is daarbij het motto. In een programma van 9 maanden verbindt Mobility Lab veelbelovende start-ups met een aansprekende eerste klant.
WAT IS MOBILITY LAB?
Mobility Lab heeft twee doelen. Enerzijds helpt Mobility Lab bedrijven met het oplossen van hun mobiliteitsprobleem. Anderzijds biedt het startende bedrijven de gelegenheid om hun prototype te testen in de praktijk. Want voordat start-ups impact hebben, dienen ze op te schalen. Dit geldt met name bij prototypes die impact hebben op wegen, openbaar vervoer en steden. Voordat je kunt opschalen moeten start-ups hun prototypes in de praktijk bewijzen om klanten en investeerders te overtuigen. Hiervoor is een pilot (met echte gebruikers, in een echte situatie) essentieel. Mobility Lab geeft daarvoor volop de ruimte.
Mobility Lab is een initiatief van De Verkeersonderneming uit Rotterdam, ZO slim bereikbaar en SmartwayZ.NL.
EDITIE 2020
Mobility Lab heeft al drie succesvolle edities achter de rug. Bekende deelnemers zijn bijvoorbeeld merken als Felyx, Amber en Juuve. De vierde editie in 2020 richt zich op smart mobility, duurzaamheid, infrastructuur of logistiek. Lees meer op www.mobilitylab.nl.
ONDERZOEKEN
Er zijn diverse onderzoeken van SmartwayZ.NL waar u als verkeersdeelnemer aan kunt meedoen. Interesse? Aanmelden kan hier!