Thema Dutch Design Week

If not now,
then when?


Als niet nu, wanneer dan? (If not now, then when?) Dat is dit jaar het thema van de Dutch Design Week. Anders gezegd: er kán van alles (design, techniek, materialen), maar moeten we het ook wíllen? Een diepgaand en urgent vraagstuk, vinden zowel de organisatie van de DDW als ook de provincie Noord-Brabant. De vraag is toepasbaar op allerlei terreinen.

Zie hier 1 van de redenen waarom de provincie deelneemt aan dit jaarlijkse evenement, dat maar groeit en groeit. Het thema van dit jaar is een vervolg op dat van vorig jaar: Als niet wij, wie dan? (If not us, then who?). Brabant Magazine vroeg 3 betrokkenen naar het belang van de Dutch Design Week in combinatie met hun eigen werk of dat van hun werkgever.

Martijn Paulen
directeur DDW

Martijn Paulen
directeur DDW


"Samen werken aan nieuwe oplossingen en perspectieven voor maatschappelijke vraagstukken. Dat is waar zowel de provincie als de ontwerpwereld elkaar vinden", zegt Martijn Paulen. Hij is directeur van de Dutch Design Foundation.


“Hoe willen we dat onze leefwereld er in de toekomst uit ziet? Ontwerpers werken en denken oplossingsgericht,

mensgericht, zijn eigenzinnig en durven alles te bevragen. In de afgelopen jaren heeft de provincie via verschillende projecten en deelnames aan de DDW ervaren dat ontwerpers met hun verbeeldende kracht een wezenlijk andere en nieuwe bijdrage kunnen leveren aan belangrijke maatschappelijke thema’s. Denk aan mobiliteit, gezondheidszorg, klimaat, leefomgeving en meer.”Voorbeeldfunctie


“De jaarlijkse presentatie van de provincie tijdens DDW is voor ons van groot belang. De provincie vervult een voorbeeldfunctie en inspireert zo ook andere (semi)overheden om ontwerpers te betrekken in hun vraagstukken en beleidsontwikkeling.”

Chloé Rutzerveld
food designer

Chloé Rutzerveld
food designer


"Het zou haast gek zijn dat wanneer één van de grootste, vooruitstrevendste Designevenementen in je eigen achtertuin plaatsvind, je daar niet bij betrokken zou zijn als provincie", zegt Chloé Rutzerveld, food designer. "Maar tussen betrokken zijn en beide schouders eronder zetten door actief deel te nemen zijn twee verschillende dingen!"

"Al sinds mijn afstuderen aan de TU/e in 2014 weet ik niet anders dan dat de provincie Noord-Brabant uiterst geïnteresseerd is in wat er in en rondom de regio Eindhoven gebeurt op het gebied van design, innovatie en technologie.

Waar mogelijk bieden ze zelfs een platform; bijvoorbeeld in hun eigen expositie (Living Paviljoen) op het Ketelhuisplein."


"In 2014 begon dat voor mij als startende ontwerper ook met het delen van informatie over mijn werk of het lenen van prototypes," zo gaat Rutzerveld verder. "Daarna groeide dat uit tot het actief ondersteunen van een project in de vorm van een pop-up Nederkoffie bar. Dit jaar mocht ik een interactieve Food Experience ontwikkelen verspreid over het hele Parktheater. Dat is onderdeel van het Creativity World Forum."
(Zie pagina 9, In de mix, red.)


Werk Chloé Rutzerveld - voorbeelden van betrokkenheid2016 - Live groentestroopwafels maken tijdens evenement in het Klokgebouw


2018 - Edible Growth, Stroop project onderdeel van expo Living Paviljoen


2019 - Ontwikkeling van Food Experience tijdens Creativity World For

Ilse van Rijsingen
provincie Noord-Brabant

Ilse van Rijsingen
provincie Noord-Brabant


"De afgelopen jaren zijn wij bezig geweest met het maken van de Brabantse Omgevingsvisie. Daarin staat wat wij in Brabant het allerbelangrijkst vinden voor onze leefomgeving", zegt Ilse van Rijsingen, projectmedewerker Omgevingsvisie bij de provincie Noord-Brabant.

"Energieneutraal wonen bijvoorbeeld, en klimaatproof omgeving. Die visie die hebben we niet zelf achter ons bureau bedacht, maar die hebben we samen met heel


veel Brabantse inwoners, ondernemers en experts gemaakt. Het is behoorlijk ingewikkeld om mensen bij zo iets abstracts als een visie te betrekken."


"De DDW heeft ons daar heel goed bij geholpen. Als plek om met spontane bezoekers en met genodigden te pionieren. Ontwerpende en creatieve bronnen aan te boren, het gesprek aan te gaan en de visie te verrijken."

Nieuw netwerk


"Maar de DDW heeft nog veel meer opgeleverd," gaat Ilse van Rijsingen verder. "We hebben een heel nieuw netwerk aangeboord. De instrumenten die we op de DDW hebben ingezet, zijn daarna op nog veel meer plaatsen in Brabant ingezet. Denk aan de Democratiekar, Het rad van Participatie en de Augmented Reality Tafel. Het rad en de tafel toeren zelfs door het hele land. De DDW heeft ons geïnspireerd te blijven pionieren en ontwerpen."

Deel deze pagina.