Foto: Generaal Maczek Museum

‘Brabant Remembers’ Onder die naam wordt dit en volgend jaar de bevrijding van Brabant herdacht én gevierd. Dat gebeurt met een lijst vol evenementen, met 75 maquettes en met nog veel meer. Aan de hand van 1 maquette en een greep uit de evenementen staat Brabant Magazine stil bij de viering én herdenking van 75 jaar Brabant.

De oorlogsperiode heeft natuurlijk veel verhalen opgeleverd. Indringende verhalen, of juist gewone verhalen van gewone momenten. Soms is zelfs de titel alleen al indringend; ‘Ik heb je vader onder de vloer verstopt.’ Of het verhaal uit Etten-Leur, waar boer Toon Graumans op zijn land oog in oog komt te staan met 6 ontsnapte krijgsgevangenen. Levensgevaarlijk.

“Ik hoop dat mensen na de tentoonstelling een aantal verhalen kunnen navertellen in de kroeg of op het schoolplein.”


Rocco Verdult, designer

ÉÉN BEELD

Ontwerper Rocco Verdult uit Eindhoven heeft 75 verhalen van Brabanders gelezen. Elk verhaal leverde eigenlijk automatisch één beeld op in het hoofd van Verdult. Hij zette die beelden om in maquettes, die hij STILLLEVENS noemt, een still van een leven. Hij doet dat in opdracht van het project Brabant Remembers.

TRIGGEREN

“Ik wil eigenlijk dat mensen over de verhalen gaan fantaseren”, zegt Rocco Verdult.

“Misschien blijkt dan wel dat ze het fout hadden wat ze dachten. Dan krijgen ze nu door iemand anders te horen dat het verhaal anders was dan ze hadden gedacht. Misschien worden mensen nu getriggerd om het verhaal te gaan lezen”, hoopt Verdult.

DOEL

“Uiteindelijk hoop ik dat mensen na de tentoonstelling toch wel 5 tot 10 verhalen kunnen navertellen in de kroeg of op het schoolplein”, zo gaat Rocco verder. Dus dat mensen verhalen kennen die niet alleen maar gaan over deportaties of over bombardementen. Maar ook over helden. Dat is het doel.”

POLEN

“Wat ik verder wel mooi vind is dat we ook de Polen hierbij heel veel aandacht kunnen geven. Want die worden nog wel eens vergeten in het hele bevrijdingsverhaal. Vandaar dat deze Pool hier boven de tank uit steekt en gegroet wordt door het hele volk.”

Foto: Generaal Maczek Museum

Foto: Generaal Maczek Museum

De 75 STILLLEVENS zijn inmiddels letterlijk verspreid over Brabant. Elke gemeente geeft zo’n lokale maquette een plaats in de lokale herdenking en viering van 75 jaar vrijheid. Uiteindelijk komt er ook één overkoepelende tentoonstelling van tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

TERUGKIJKEN

De afgelopen maanden zijn er veel evenementen geopend die met 75 jaar bevrijding te maken hebben. Brabant Magazine koos er 3 voor u uit:

DILEMMA DOOLHOF

Datum: Zondag 14 april 2019 tot medio 2020

Plaats: Ruyterhoveweg, Bergen op Zoom

Wat: Opening interactieve kunstinstallatie

Welke keuze zou u maken in een levensbepalende situatie? Het buiten aangelegde Dilemma Doolhof legt u keuzes voor waar ook mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog voor werden gesteld. Wat zou u nu doen? Het ontwerp van het Dilemma Doolhof is sober, waardoor een bezoek extra intens is. Het Dilemma Doolhof blijft open tot medio 2020.

HERDENKING

Datum: Zaterdag 14 september 2019

Plaats: Veghel

Wat: Historische colonne

Zo’n 450 militaire voertuigen reden van het Belgische Leopoldsburg naar Veghel om de Operatie Market Garden te herdenken. Verder zijn er lezingen, exposities en concerten en vlogen er Dakota’s over.

HERDENKING

Datum: Woensdag 11 september 2019

Plaats: Waalre

Wat: Provinciale herdenking Brabants gesneuvelden

De Stichting Herdenking Brabants gesneuvelden herdenkt de Brabantse gesneuvelden. Met speeches van onder meer zanger Guus Meeuwis, gebaseerd op de ervaringen van zijn grootvader Cees Meeuwis die in een Duits krijgsgevangenenkamp heeft gezeten. Thema van deze provinciale dodenherdenking was 'Herdenken krijgt een gezicht.’ Terugkijken kan hier.

VOORUITKIJKEN

SCHIJNVLIEGVELD

Datum: Zaterdag 26 oktober, 12.00 uur.

Plaats: Riel, West-Brabant

Wat: opening van het project Herbeleving Schijnvliegveld De Kiek

Ooit van een schijnvliegveld gehoord? Het bestond in Riel (West-Brabant) tussen 1940 en 1944. De Duitsers plaatsen houten nepvliegtuigen om geallieerde vliegers te misleiden. Een gedeelte van dit voormalige schijnvliegveld is op een bijzondere manier opnieuw ingericht zodat de verhalen en gebeurtenissen op deze plek herbeleefd kunnen worden. Toegang is vrij.

GENERAAL MACZEK MEMORIAL

Datum: Dinsdag 29 oktober 2019

Plaats: Breda

Wat: Bezoek van Polen

Naast het Pools Militair Ereveld in Breda wordt het Generaal Maczek Memorial ontwikkeld. Dit memorial biedt ruimte voor erkenning en herdenking van de bijdrage die de Poolse strijders hebben geleverd aan de bevrijding van grote delen van Nederland. Zo komt er een informatie- en documentatiecentrum, een auditorium en een ruimte voor bezinning. Ook biedt het memorial een thuisbasis voor het Generaal Maczek Museum met een permanente tentoonstelling.

FIETSBRUG DOOR MUSEUM

Datum: 26 maart 2020

Plaats: Overloon

Wat: Opening fietsbrug

Geloof het of niet, maar de collectie van het Oorlogsmuseum in Overloon is tegenwoordig vanaf boven te bekijken met een fiets. Want er loopt een heuse fietsbrug dwars door het museum. Deze wordt in maart officieel geopend en blijft toegankelijk. Tijdens de openingstijden van het museum kunt u er gratis overheen rijden.

“We herdenken om niet, om nóóit te vergeten. Enorme aantallen mensen hebben hun leven gegeven voor onze vrijheid, en het is goed daarbij stil te staan",

zegt gedeputeerde Marianne van der Sloot.

VRIJHEID IS NIET VANZELFSPREKEND

“Maar daarnaast vieren we dit jaar ook, dat we al 75 jaar in vrijheid leven. In Brabant hebben we besloten om dat goed te organiseren, zodat al die activiteiten elkaar versterken en het besef verankeren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, en dat gedenken nodig blijft. Al die verhalen die daarbij horen, mooi en moeilijk, moeten we koesteren en bewaren.”

"Vrijheid is niet vanzelfsprekend."


Marianne van der Sloot, gedeputeerde

BRABANT REMEMBERS

“Dat doen we onder de naam Brabant Remembers, een programma waarin een groot aantal partijen samenwerkt. Zoals diverse oorlogsmusea, Erfgoed Brabant, VisitBrabant, en de stichtingen Herdenking Bevrijding Brabantse Wal en 18 september Eindhoven. Samen staan we een jaar lang stil bij herdenken en vieren, samen met iedereen in Brabant. Omdat we er met zijn allen voor verantwoordelijk zijn dat de vrede waar wij al 75 jaar van genieten, nooit vanzelfsprekend wordt.”

Meer over de viering én herdenking van 75 jaar vrijheid in Brabant op BrabantRemembers.com.

Deel deze pagina.