Brainport Industries Campus officieel van start

Koning opent BIC 1
BIC 2 -5 volgen


Nog maar amper 2 jaar geleden begon de bouw. Een jaar geleden kwamen de eerste bewoners op de Brainport Industries Campus in Eindhoven.
Op 3 oktober jl. heeft Koning Willem-Alexander BIC 1 officieel geopend. Een bijzondere locatie voor de maakindustrie waar ondernemers, toeleveranciers en onderwijs intensief samenwerken en innoveren.

“Je ziet dat fabrieks- en kantoormedewerkers, studenten en externe bezoekers zich gemakkelijke mengen”, zegt directeur Erik Veurink.

Erik Veurink

Mogelijkheden te over voor samenwerken


Gemakkelijk mengen

Directeur Erik Veurink werkt vol overgave aan de verdere ontwikkeling van de campus. “Wij willen dat de ondernemers zich volledig op hun kernactiviteiten kunnen richten. Wij zorgen er wel voor dat zij in moderne vergaderruimtes terecht kunnen. En elkaar in het bedrijfsrestaurant kunnen ontmoeten. En de faciliteiten voor innovatie kunnen benutten. Je ziet dat fabrieks- en kantoormedewerkers, studenten en externe bezoekers zich gemakkelijke mengen en elkaar echt opzoeken, de basis voor samenwerking”.


Uit crisis

Hoe anders zag de toekomst van de maakindustrie in de regio Eindhoven er 10 jaar geleden uit. De crisis sloeg hard om zich heen, en het zag ernaar uit dat de maakindustrie zich naar de lagelonenlanden zou gaan verplaatsen. Bovendien heeft de industriële sector nog steeds een slecht imago van olie & lawaai, en weinig toekomstperspectief. Jongeren stonden niet bepaald te trappelen om in de maakindustrie aan de slag te gaan, terwijl juist de hightech sector veel toekomstperspectief te bieden heeft.


Verregaande samenwerking

Onderzoek toonde aan dat alleen door verregaande samenwerking nieuwe ontwikkelingen van de grond zouden kunnen komen. Dit leidde tot het plan voor de ontwikkeling van Brainport Industries Campus (BIC). Het plan werd met inzet ondersteund door onder andere de gemeente Eindhoven, provincie Noord-Brabant, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en Brainport Industries. Dit in samenspel met de gebiedsontwikkelaar SDK Vastgoed (onderdeel van Volker Wessels). Het zichtbare resultaat: de start van de bouw van BIC 1 in 2017. Koning Willem-Alexander verrichtte op 3 oktober van dit jaar de officiële opening van BIC 1, in gezelschap van ongeveer 1.500 genodigden.

Edward Voncken

De entree van de BIC


Hightech huurder KMWE

Een van de huurders in BIC 1 is KMWE. Dat is een bedrijf dat hightech componenten, modules en systemen op basis van precisietechniek en –bewerking ontwerpt, maakt en verbetert. Voorheen zat het bedrijf op 3 verouderde locaties verspreid over Eindhoven. “Twee van de 3 vestigingen zijn verhuisd en nu zitten we al met 350 van de 450 medewerkers onder1 dak. Daarnaast werken wij nauw samen met andere ondernemingen uit de maakindustrie en opleidingsinstituten zoals het Summa College. Zij staan open om samen nieuwe ontwikkelingen tot stand te brengen. Zo hebben we op de campus een gezamenlijke logistieke dienstverlener die een e-cloudoplossing heeft ontwikkeld die producten kan screenen zonder dat er nog een mensenhand aan te pas komt. Een mooi voorbeeld van snel en efficiënt maatwerkoplossingen met elkaar bedenken”, aldus CEO Edward Voncken.


Summa College

De ongeveer 30 huurders in BIC 1 zijn doorlopend op zoek naar nieuwe aanwas van talent. Daarbij kunnen ze ook putten uit het studentenbestand van het Summa College (MBO) dat ook op de campus is gevestigd. Summa Techniek-studenten van de opleiding Proces en Technologie krijgen niet alleen praktijkles en stages maar nemen ook bijbanen aan. “Vroeger gingen jongeren in de supermarkt aan de slag om wat geld bij te verdienen. Maar tegenwoordig slagen wij erin om jongeren aan ons te binden met aantrekkelijke bijbaantjes. Zo kunnen ze nog meer ervaring in een moderne werkomgeving opdoen en zien zij van dichtbij welke toekomstperspectieven wij te bieden hebben”, zegt Edward Voncken.


Ook HBO en TU/e

Op de campus lopen niet alleen studenten van het MBO rond, maar ook van het HBO en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). “Dagelijks zijn er zo’n 300 studenten op de campus te vinden. Uiteindelijk streven we ernaar dat ook HBO en TU/e opleidingen gericht op de maakindustrie zich bij ons op de campus vestigen. Het gaat erom dat wij studenten weten te boeien, binden en behouden. Dat geldt overigens ook voor de medewerkers van de bedrijven. Alleen als ze zich kunnen blijven ontwikkelen en nieuwe uitdagingen vinden zullen zij hun carrière hier op de campus willen voortzetten”, zo denkt Erik Veurink.

Een moment van de opening op 3 oktober jl.


Innovatieprogramma’s

Wat daarbij zeker kan helpen zijn de 7 innovatieprogramma’s die in een samenwerking tussen de BOM, Brainport Industries, provincie en ongeveer 70 bedrijven- en kennisinstellingen zijn ontwikkeld en operationeel zijn. Zij hebben eigen projectleiders en fieldlabs (faciliteiten op BIC) waar proefopstellingen worden gebouwd, bijvoorbeeld met robots, mobiele robots, 3D printers en flexibele assemblagecellen. Bedrijven hebben zich aan een of meerdere van die programma’s gecommitteerd. Een mooie kans voor huidige en potentiele werknemers om in deze programma’s actief samen te werken aan de innovaties van de toekomst voor de maakindustrie in Zuidoost-Brabant en ver daarbuiten.


Halen en brengen

Erik Veurink: “Het gaat om open innovaties waarbij je niet alleen maar komt halen maar ook komt brengen. We zoeken specifiek bedrijven die echt willen samenwerken. Daarbij zien we ook al belangstelling van partnerbedrijven van onze huurders uit de 2e en 3e schil die mee willen doen”. De faciliteiten op de BIC komen ook beschikbaar voor bedrijven buiten de campus, zij het onder voorwaarden. Zodat bedrijven inspiratie kunnen opdoen, opleidingen & training kunnen volgen, meedoen in innovatieprojecten en wellicht ook zich kunnen vestigen met productieactiviteiten in BIC-1 of in het toekomstige BIC-2 (het volgende cluster).


Internationaal

Regelmatig komen buitenlandse delegaties uit bijvoorbeeld Duitsland, Japan, China, USA en ook Thailand naar Brainport Industries Campus om te zien hoe mensen en bedrijven in de maakindustrie hier onder een dak samenwerken. Feitelijk is dat de beste manier om het unieke karakter van de campus te ervaren. De voorsprong die Eindhoven nu heeft met het concept willen ze voorlopig nog wel zien te behouden. De plannen voor BIC 2 liggen al klaar, die wordt 2 keer zo groot als BIC 1. En daarna volgen op het 200 hectare grote terrein tot 2035 ook nog BIC 3, 4 en 5. Dan heeft de maakindustrie de beschikking over in totaal 65 hectare faciliteiten voor de Fabriek van de Toekomst, in een bijzonder groen campuslandschap.

Deel deze pagina.