50 JAAR

PROVINCIEHUIS

Buitenbeeld

Wie rijdt over de snelweg A2 ten zuidoosten van ’s-Hertogenbosch, ziet overduidelijk het provinciehuis verschijnen.

Sinds september 2016 is daarop met enige regelmaat een lichtprojectie te zien. Doel daarvan is om de herkenbaarheid van het provinciehuis te vergroten. Op deze pagina zie je de getoonde afbeeldingen op een rijtje en lees je meer over de achtergronden van de lichtprojectie.

De eerste projectie


De internationaal vermaarde ontwerper Maarten Baas uit ’s-Hertogenbosch was de eerste die een projectie realiseerde. Zijn werk toonde een klok die stelselmatig door ‘een bewegend mannetje’ een minuut verder werd gezet.

Na de klok zijn er veel andere projecties op het provinciehuis getoond, meestal in relatie tot een actueel onderwerp in Brabant.


Laserbeamers


Voor de lichtprojectie wordt gebruik gemaakt van 18 energiezuinige laserbeamers met ledlampen. Die staan opgesteld op het dak van het gebouw naast het provinciehuis. Een projectie op het provinciehuis staat van 19.00 tot 24.00 uur aan, behalve in de zomermaanden. Dan is er een zomerstop.

Het vlak waarop wordt geprojecteerd is ongeveer 40 bij 45 meter groot en omvat de volledige gevel vanaf verdieping 11 tot aan het dak. Het lijkt simpel, maar de projectie moet zichtbaar zijn ondanks de gebruikte materialen in het gebouw (glas, tegels, buitenzonwering) en de zeer uiteenlopende reflecties en schaduwen. Om de projectie goed te kunnen zien, is het nodig dat de buitenzonwering naar beneden gaat. Bij windkracht 5 of hoger gaat die zonwering automatisch omhoog waardoor enkel op het glas geprojecteerd wordt.

Randvoorwaarden


Natuurlijk zijn er randvoorwaarden aan de lichtprojecties op het provinciehuis. Ze mogen het verkeer op de A2 niet storen, moeten ze passen bij de architectonische en monumentale karakter van het gebouw. Snelle beeldbewegingen - zoals knipperen en te fel licht – zijn verboden en de beelden mogen enkel om de 6 seconden wisselen. Verder mag de lichtprojectie geen reclamezuil zijn of commerciële of politieke uitingen bevatten.

Nieuw lichtproject op 12 november

Vanaf 12 november 2021 is er op het provinciehuis een nieuw lichtproject te zien, genaamd 'Shades'.


Vanaf 12 november 2021 is er op het provinciehuis een nieuwe lichtproject te zien die Shades heet. Dat is vanwege van het 50-jarig bestaan van het provinciehuis. De lichtprojectie Shades toont de beleving van tijd in een spel van licht en schaduw en de verandering. Met de geluiden van de lift waarin politici, bestuurders en medewerkers zich dagelijks kort verplaatsen. Om te werken aan de lange lijn. Om uiteindelijk Brabant nog mooier en sterker te maken, tevens de opdracht van de provincie. Shades is gemaakt door kunstenaars Noralie en Albert van Abbe.

image

ETAGE OMLAAG

image

ETAGE OMHOOG

50 JAAR PROVINCIEHUIS

Deel op social media