50 JAAR

PROVINCIEHUIS

Huig Aart (roepnaam Hugh) Maaskant was een groot architect. Niet alleen door zijn lengte, hij was meer dan 2 meter lang, maar ook door de gebouwen die hij ontwierp. Niet alleen groot in afmeting maar ook groot in monumentaliteit.

Broertjes en zusjes

Maaskant ontwierp naast het markante provinciehuis in 's-Hertogenbosch nog heel veel bijzondere gebouwen.


Euromast Rotterdam 1960

Werd gebouwd ter gelegenheid van de Floriade in 1960.

Adriaan Volkerhuis Rotterdam 1973

Maaskant werkte meestal in teamverband, maar vermeldde zijn medewerkers zelden bij publicaties. Toen een naaste medewerker - zijn schoonzoon Peter Gerssen - het ontwerp voor dit gebouw claimde, kwam hij in conflict met Maaskant en begon een eigen bureau.

Hilton Hotel Rotterdam 1964

Maaskant was de eerste niet-Amerikaanse architect die een hotel mocht bouwen voor de Amerikaanse zakenman Conrad Hilton, de opa van Paris Hilton.

Groothandelsgebouw Rotterdam 1953

Het kolossale gebouw - hét symbool van de wederopbouw van Rotterdam - was bij oplevering in 1953 het grootste gebouw van Nederland.

Pier Scheveningen 1961

De huidige Pier heeft een voorganger, die al in 1901 werd gebouwd, maar die lag iets zuidelijker op het strand.

Citrusveiling Rotterdam 1955

Kenmerkend voor het gebouw zijn de glazen telefooncellen, die bij het veilen in de jaren '50 dagelijks werden gebruikt.

Industriegebouw Rotterdam 1955

Dagblad Het Vrije Volk schreef op 29 december 1952: "De arbeidsplaats is geen vijandige plek, waar men zijn brood verdient om in de luttele vrije uren werkelijk te leven, zij vormt een onderdeel van dat leven, omdat het aangenaam is er te verblijven".

Scholencomplex Technikon Rotterdam 1970

Het verhaal wil dat Maaskant zeven luciferdoosjes op de gemeentelijke schets heeft gezet en ze vervolgens een halve slag heeft gedraaid. Op die manier ontstond er één aaneengesloten gebouwencomplex.

image

ETAGE OMLAAG

image

ETAGE OMHOOG

50 JAAR PROVINCIEHUIS

Deel op social media