50 JAAR

PROVINCIEHUIS

Boeie!

Feiten en cijfers over het provinciehuis

Eerste steen


vrijdag 20 mei 1966

Opening


vrijdag 12 november 1971

Bouw (inclusief bunker)


5

jaar

Hoogte toren


103,5

meter

Kosten van de bouw in

1971


52

miljoen gulden

Verdiepingen


23

Top van het dak van de Statenzaal


27

meter boven NAP

Aantal liften


4

Hoogste gebouw


Bij de opening was het provinciehuis het hoogste gebouw van 's-Hertogenbosch, nog hoger dan de St. Jan, en het hoogste kantoorgebouw van Nederland.

Beestenboel


Boven op het dak van het provinciehuis huist elk jaar een paartje slechtvalken. Een webcam volgt het wel en wee van het stel.

Uitzicht


Bij helder weer kun je vanaf etage 23 met gemak de Efteling zien, evenals de Amercentrale in Geertruidenberg, woontoren Westpoint in Tilburg en woontoren De Admirant in Eindhoven.

Carnaval


Elk jaar met carnaval komen carnavalsverenigingen ‘pacht betalen aan D’n Oetel’, een beeldje in het binnenvijvertje van het provinciehuis. Dat gebeurt door het gieten van een glas bier over de Oetel.

Kamerbewaarder


In het provinciehuis werkt een zogeheten kamerbewaarder, die alles rondom de commissaris van de Koning regelt en begeleidt. Hij is een toonbeeld van discretie, dienstverlening en betrouwbaarheid.

Openbaar


De begane grond en delen van de eerste etage van het provinciehuis, tegenwoordig ook wel Huis voor Brabant genoemd, zijn openbaar. Dat betekent dat Brabanders daar kunnen vergaderen, ontmoeten, (tele-)werken en zelfs lunchen in het bedrijfsrestaurant. De rest van het gebouw is enkel met een pasje toegankelijk.

Aantal keer varkens voor de deur weggehaald


2

Aantal kunstwerken


2000

Hoe lang doet een glazenwasser over het hele gebouw


3

maanden

image

ETAGE OMLAAG

image

ETAGE OMHOOG

50 JAAR PROVINCIEHUIS

Deel op social media