Brabantse Energie Update #9

Rinie van Tilburg uit Zundert is als voorzitter van Stichting WindCent, voorzitter van CLTV in Zundert en met werkzaamheden voor Hocosto BV in Achtmaal actief betrokken bij de Brabantse energietransitie.

300.000 euro subsidie voor 'slim'
energienet Haven Cuijk

image

Bio Energie Centrale Cuijk (BECC) gaat naast groene elektriciteit ook groene warmte leveren aan bedrijven op Industrieterrein Haven Cuijk. Voor de aanleg van een smart grid, een slim energienet, waarmee vraag en aanbod op elkaar worden afgestemd, ontvangt BECC een subsidie van 300.000 euro uit het Smart Energy Link programma. De totale investering bedraagt meer dan 1 miljoen euro.


De aanleg van het smart grid op Industrieterrein Haven Cuijk is het eerste van tien zogenaamde Smart Energy Link projecten in Nederland en België die door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Interreg worden ondersteund. Doelstelling van dit project is om de uitwisseling van groene (rest)warmte en groene elektriciteit op bedrijventerreinen te stimuleren.


Mijn transitie...

“Voor het bedrijf Hocosto BV in Achtmaal heb ik een systeem geïnstalleerd bij onder andere Camping de Ossewei (zie video) en de nieuwe school Kindpark in Boekel.

Als voorzitter van Stichting WindCent ben ik actief bezig met het Windmolenproject WindA16. Het bijzondere aan dit project is dat er een sociale component is afgesproken met de projectontwikkelaars: Stichting WindCent ontvangt 25% van de opbrengst van de windmolens in de gemeente Zundert.

Ook vanuit mijn voorzitterschap van de CLTV in Zundert zet ik me in voor de energietransitie: Begin dit jaar hebben we weer ruim 1500 zonnepanelen op onze gebouwen geplaatst. Daarnaast hebben we een nieuwe koelcel gebouwd waar we CO2 als koudemiddel gebruiken in plaats van een milieuonvriendelijke variant.

Wat mij opvalt is dat er in Brabant veel initiatieven zijn op het gebied van energietransitie, maar dat we nog een hele lange weg te gaan hebben voordat iedereen overtuigd is van de noodzaak en we echt met zijn allen aan de gang zijn."

Energiefestival 7 november
The future is now

image

U werkt aan de meest uitdagende opgave van onze tijd: de energietransitie. Daarin bent u niet de enige, want nog nooit werkten we in Brabant zo intensief en met zoveel mensen aan het energiesysteem van de toekomst. Wie zijn deze mensen? Waar zijn zij mee bezig? Hoe kunnen zij uw ambities meehelpen te verwezenlijken of hoe kunt u hen verder helpen?


Samenwerking is dé manier om de transitie te versnellen. Daarom organiseert de provincie op 7 november 2019 in het Evoluon in Eindhoven hét evenement voor de Brabantse energieprofessional: Het Energiefestival 2019 - The future is now!

image

Nieuwe ronde subsidieregeling ‘Brabant geeft Energie’

Tot en met 19 september 2019 loopt de derde ronde van de subsidieregeling ‘Brabant geeft Energie’. De provincie is op zoek naar projecten die de energietransitie in Brabant aantoonbaar versnellen.


Eerder ontvingen 13 Brabantse samenwerkingen deze provinciale subsidie voor hun projecten. De projecten hadden uiteenlopende onderwerpen. Van het collectief opwekken van duurzame energie bij een industrieterrein, specifieke solar-oplossingen voor daken en gevels en het maken van een energievoorziening met seizoensopslag tot de ontwikkeling van een Virtueel Smart City Test Lab, waarmee onderbouwd keuzes gemaakt kunnen worden.

image

De Brabantse Energie Update is een uitgave van de Provincie Noord-Brabant ©

Bezoekadres


Provincie Noord-Brabant

Brabantlaan 1

5216 TV 's-Hertogenbosch

Correspondentieadres


Provincie Noord-Brabant

Postbus 90151

5200 MC 's-Hertogenbosch

Contact redactie