Brabantse Energie Update #8

Maaike Wolfs is bouwkundige in duurzaamheid.
Voor haar is duurzaamheid de beste keuze maken voor een gebouw. Dat doet ze ondere andere op basis van energiescans, labels en energieonderzoeken. 

De Volmolen draait op volle toeren

image

In 1998 kochten Martin Hermans en zijn vrouw een huis met twee vervallen watermolens, aan de Dommel in Riethoven. Martin wilde deze oude watermolens weer laten draaien en er elektriciteit mee opwekken. En dat is gelukt! Ondertussen draait de Volmolen op volle toeren.


'Waar duurzaam bouwen en kleinschalig duurzame energie opwekken nu vanzelfsprekend is, was dit 20 jaar geleden zeker niet het geval. De provincie, de waterschappen en de netbeheerder wilden toen alleen grootschalige duurzame energieprojecten oppakken.’Mijn transitie...

'Verduurzamen is een veelomvattend begrip. Voor mij is duurzaamheid de beste keuze maken uit alle technische mogelijkheden in een specifiek pand. Dit doe ik op basis van energiescans, labels, energieonderzoeken en gezond verstand. Soms is een bepaalde innovatieve techniek passend bij een bedrijf, soms is dat juist het inzicht in de mogelijkheden.


Belangrijk vind ik, dat mensen begrijpen wat er gaande is en dat ze de juiste informatie krijgen. Ik zie om me heen dat er bij twijfel geen stappen gezet worden en dat is jammer. Een van de projecten waar ik mee bezig ben, is het verduurzamen van industrieterrein Vossenberg & Kraaiven in Tilburg. Hier zijn we het bedrijventerrein aan het verduurzamen. Een ander voorbeeld is het volledig elektrisch maken van een bedrijf in Breda. Hierbij is het belangrijk om goed in kaart te hebben welke mogelijkheden er zijn en vooral wat de wensen van de ondernemer zelf zijn.'

Warmtebronnenregister live

image

De energietransitie is een enorme opgave. Er is afgesproken dat de regio’s in Nederland regionale energiestrategieën maken en dat alle gemeenten in 2021 transitievisies warmte opleveren. De Provincie Brabant levert hieraan een bijdrage door het beschikbaar stellen van een Brabantbreed warmtebronnenregister, dat nu live is.


Het warmtebronnenregister geeft een geografisch overzicht van huidige en potentiële warmtebronnen in Brabant. Stapsgewijs werken we toe naar een meer gedetailleerde versie.


Op de hoogte blijven van updates of zelf aanvullingen doorgeven? Registreer je dan bij Energiewerkplaats Brabant.

VerduurSamen Challenge door Brabantse scholieren

De aarde heeft keihard hulp nodig. Door de opwarming, de vervuiling en het verdwijnen van bossen is de aarde in gevaar. Drie middelbare scholieren uit Brabant willen de koers veranderen. Dat doen ze samen met de provincie, Brabant Geeft Energie, de Nationale Jeugdraad en De WaardenMakers. De hulp van andere scholieren hebben ze daarbij hard nodig. Help jij ze mee vooruit?

Negen projecten ontvangen subsidie 'Brabant geeft energie'

De uitkomsten van de tweede subsidieronde ‘Brabant geeft Energie’ zijn bekend. Maar liefst 9 samenwerkingen ontvangen provinciale subsidie voor hun projecten, waarmee zij de Brabantse energietransitie versnellen.


Innovatief, zichtbaar, enthousiasmerend voor Brabanders en betrokkenheid van meerdere partijen. Dat waren de voornaamste eisen waaraan projecten die in aanmerking wilden komen voor de subsidie moesten voldoen.

Subsidie E-deelauto's

In drie Brabantse buurten zijn bewoners bezig met een bijzonder project. Gedurende vier maanden delen de deelnemers aan het project Auto van de Straat twee elektrische auto’s met elkaar. Dit geeft ze de kans om het elektrisch rijden te ervaren en te ontdekken hoe het is om een auto delen met je buren.


De Provincie Noord-Brabant stelt subsidie beschikbaar voor de aanschaf van E-deelauto's. Aanvragen voor de subsidie voor E-deelauto's kunt u indienen van 1 juli 2019 tot en met 3 december 2019 of tot het subsidieplafond (€ 750.000) is bereikt.

image

De Brabantse Energie Update is een uitgave van de Provincie Noord-Brabant ©

Bezoekadres


Provincie Noord-Brabant

Brabantlaan 1

5216 TV 's-Hertogenbosch

Correspondentieadres


Provincie Noord-Brabant

Postbus 90151

5200 MC 's-Hertogenbosch

Contact webredactie