Brabantse Energie Update #6

Martijn Messing is projectleider Sociale Innovatie energie in samenwerking tussen de provincie Brabant en Enpuls. Zo onderzoeken we met initiatiefnemers binnen 10 projecten of en hoe inwoners en bedrijven in Brabant (kunnen) participeren in energieprojecten en wijk- en buurtplannen.

OPZuid-subsidie voor duurzame energie

image

Heeft u een project dat focust op de vernieuwing van het energiesysteem? Op 11 juni opent de OPZuid-subsidie voor demonstratieprojecten die bijdragen aan duurzame energieproductie, -efficiëntie en -besparing. De subsidie is bedoeld voor MKB-ondernemingen, bedrijven, kennisinstellingen, woningcorporaties, gemeenten en energiebedrijven in Zuid-Nederland gericht op innovatieve oplossingen in de gebouwde omgeving.

Rondje in zelfrijdende auto op het Mobifestival

image

Altijd al een rondje in een zelfrijdende shuttlebus willen maken? Of wel eens op een elektrische fiets willen rijden? Kom zondag 2 juni naar de Automotive Campus in Helmond. Tussen 13.00 en 17.00 uur vindt daar het Mobifestival plaats, waar van jong tot oud iedereen welkom is om slimme en duurzame mobiliteit te ontdekken.


Mijn transitie...

"De samenwerking tussen overheid, inwoners en marktpartijen is de sleutel tot succes voor lokale participatie. ‘Waar een wil is, is een weg of een omweg’ is een spreekwoord dat slaat op de initiatieffase van succesvolle participatieprojecten. Of dat nu gaat om een groter coöperatief zonnepark als De Vlaas of het windenergieproject A16. Of de vele buurtinitiatieven met ondersteuning van Buurkracht.

Achter ieder collectief project zit een hele hoop energie van de kartrekkers. Via de samenwerking provincie Brabant en Enpuls ondersteunen en verbinden we hen met nieuwe initiatieven en zoeken we naar de weg (of omweg) om zoveel mogelijk Brabanders te laten participeren in energieprojecten. Want als er eenmaal een project aangeboden wordt, zijn de benodigde deelnemers vaak in een paar dagen gevonden."

Energiecafé: Brabanders en de energietransitie

image

Vrijdag 17 mei kwamen professionals samen in het monumentale transformatorstation van Enpuls voor het Energiecafé. De Brabanders stonden centraal: hoe betrekken we de inwoners van Brabant op een eerlijke en gelijke manier bij de energietransitie? 9 pilotdeelnemers vertelden in een pitch hoe ze dit willen bereiken. Lees en bekijk dit beeldverhaal voor meer inspiratie.

image

De Brabantse Energie Update is een uitgave van de provincie Noord-Brabant ©

Bezoekadres

Provincie Noord-Brabant

Brabantlaan 1

5216 TV 's-Hertogenbosch


Correspondentieadres

Provincie Noord-Brabant

Postbus 90151

5200 MC 's-Hertogenbosch


Contact webredactie


T 073 681 28 12

E webredactie@brabant.nl

W www.brabant.nl