Brabantse Energie Update #5

Willem Buiter is al 6 jaar zelfstandig en onafhankelijk energie-adviseur bij gemeenten en grotere bedrijven én zonnecoach van de Provincie Noord-Brabant.

Bijeenkomst energie- en CO2-besparing Brabants mkb

Bent u een Brabantse ondernemer uit de horeca, de maakindustrie of de metaalsector? De provincie geeft voorlopers op deze gebieden van de energietransitie het komende jaar een podium om hun ervaringen te delen. Kom vrijdagmiddag 17 mei 2019 naar de bijeenkomst over energie- en CO2besparing en deel uw ervaringen.


Mijn transitie...

“Mijn ervaring met het ontwikkelen van een serieus zonneveld komt goed van pas bij mijn werk als zonnecoach.

We hebben vanuit de energie-coöperatie van de gemeente Deurne, Energyport Peelland, een gecombineerd Postcoderoos/SDE-Zon-PV-project opgezet op een perceel dat pachten we van de gemeente Deurne. Sinds november 2018 produceren op dit perceel 18.208 zonnepanelen stroom. Hiervan vallen 8100 percelen binnen een postcoderoos met 500 deelnemers. De overige ruim 10.000 panelen zijn gefinancierd door een crowdfunder die daarvoor SDE-subsidie ontvangt.

Het systeem is bijna 5 MW groot en produceert circa 4,5 miljoen kWh per jaar. Door vanaf het allereerste begin bij dit project betrokken te zijn, kan ik mijn ervaring met zo’n ontwikkeling ook goed gebruiken bij diverse andere sociale projecten waar ik bij betrokken ben.””

De energiepuzzel van het Traais Energie Collectief

‘Terheijden is een bijzonder dorp. “De verbondenheid en betrokkenheid is hier heel sterk”.’ Een aantal inwoners van Terheijden besloot een energiecollectief op te zetten, speciaal gericht op het verduurzamen van hun dorp. Nu komt er naast een warmtenet door het dorp ook een ‘energiebrouwerij’, met zelf gebrouwen bier.

De Brabantse Energie Update is een uitgave van de provincie Noord-Brabant ©

Bezoekadres

Provincie Noord-Brabant

Brabantlaan 1

5216 TV 's-Hertogenbosch


Correspondentieadres

Provincie Noord-Brabant

Postbus 90151

5200 MC 's-Hertogenbosch


Contact webredactie


T 073 681 28 12

E webredactie@brabant.nl

W www.brabant.nl