Brabantse Energie Update #12

Schrijver en oud-politicus Jan Terlouw (88 jaar) promoveerde na zijn studie wis- en natuurkunde met zijn onderzoek naar kernfusie. Voor D66 was hij fractievoorzitter, in de kabinetten-Van Agt II en III was Terlouw Minister van Economische Zaken. In 1991 werd hij benoemd tot Commissaris van de Koningin in Gelderland. Tegelijkertijd verschenen kinderboeken van zijn hand, zoals 'Pjotr', 'Oom Willibrord', 'Koning van Katoren' en 'Oorlogswinter'.
Terlouw was één van de sprekers tijdens het Brabantse Energiefestival op 7 november in het Evoluon.


Energiefestival druk bezocht

Ruim 60 bedrijven, instellingen en overheden verzorgden workshops over de energietransitie. Was jij 1 van die 700 bezoekers van het Brabantse Energiefestival op 7 november in Eindhoven? Of heb je het helaas gemist? Bekijk de video voor een korte impressie van deze drukke maar geslaagde dag, de video van het Energiemakers Netwerk of blik terug door het magazine, de presentaties of foto's te bekijken op Energiewerkplaats Brabant.


Energiewerkplaats Brabant is hét online samenwerkingsplatform waar professionals betrokken bij de Brabantse energietransitie elkaar vinden, informatie met elkaar delen en van elkaar leren.


Jan Terlouw over de energietransitie

Schrijver en oud-politicus Jan Terlouw (1931) schreef jeugdboeken over het klimaat. Bij De Wereld Draait Door hield hij een hartstochtelijk pleidooi voor het zuinig omgaan met de aarde en voor de terugkeer van vertrouwen in de politiek en binnen de samenleving. Politieke jongerenorganisaties hebben hierop samen met Jan Terlouw een gezamenlijk manifest opgesteld voor een duurzamer Nederland en dit aangeboden aan de regering om op te nemen in het regeerakkoord.


Terlouw was als één van de sprekers aanwezig op het Brabantse Energiefestival. Zijn boodschap voor de Brabantse energieprofessionals: "Bekijk hoe je mensen bij de energietransitie betrekt, hoe krijg je ze geïnteresseerd? Alleen mét elkaar kunnen we dat bereiken."

Stal eraf, Zon erop

Veehouders die stoppen met hun bedrijf kunnen op het vrijkomende bouwblok zonnepalen plaatsen. Dit levert geld op, bijvoorbeeld om de kosten voor de sloop van de stallen te financieren.


De provincie, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en Mijn Zonneveld (MZB) hebben een aanbod ontwikkelt voor stoppende agrarische ondernemers die zonnepanelen op het vrijkomende bouwblok willen plaatsen: de ondernemer verhuurt het vrijgekomen bouwblok (of een deel daarvan) gedurende 15 jaar aan MZB Operational Lease B.V.

image

Brabantse bedrijventerreinen:
bron van werkgelegenheid en duurzame energie

Brabantse bedrijventerreinen spelen een grote rol in het verder verduurzamen van Brabant. Maar liefst 60% van de geleverde energie aan bedrijven wordt verbruikt op bedrijventerreinen. Daar is bovendien veel potentie voor het opwekken van zonne-energie. Dit blijkt uit de jaarlijkse bedrijventerreinencijfers van de provincie Noord-Brabant, waarbij dit jaar voor het eerst de energie-opgave op Brabantse bedrijventerreinen in kaart is gebracht.


Bekijk ook het digitale magazine met inspirerende verhalen over het groener en duurzamer maken van Brabantse bedrijventerreinen.

Helmondse bedrijven samen in zonnepanelen

Het doel van het project Zonnig Helmond is het realiseren van grootschalige duurzame energieopwekking via zonnepanelen op bedrijfsdaken. In het project stellen lokale ondernemers hun dak beschikbaar aan Zonnig Helmond de Peel, waarna beoordeeld wordt of het dak geschikt is (dak sterkte, schaduw, aanwezigheid asbest e.d.). Voor het realiseren van het project wordt een landelijke SDE-subsidie aangevraagd. 


De eerste drie Helmondse bedrijven hebben voordelig zonnepanelen op het dak en profiteren daarmee van het project Zonnig Helmond van Stichting Bedrijventerreinen Helmond (SBH), de speciaal opgerichte BV Zonnig Helmond De Peel en installateur EigenEnergie.net.

image
image


De Brabantse Energie Update is een uitgave van de Provincie Noord-Brabant ©

Input voor de Brabantse Energie Update kunt u mailen naar energieupdate@brabant.nl.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.