Klaar voor de start!?

"Met de nieuwe wet slepende kwesties vlottrekken en samenwerken aan een mooi en aantrekkelijk Brabant"

Hoe fit ben jij voor de Omgevingswet? En wat heb je nog nodig om klaar te zijn voor de start? Met die vraag aan de circa 400 bezoekers van de Brabantse dag van de Omgevingswet trapte dagvoorzitter Jonneke Stans de warming up af. Over minder dan één jaar is de Omgevingswet van kracht. Nog een klein jaar dus, om ervoor te zorgen dat we vol vertrouwen in de startblokken staan. Dat lukt alleen als we er als Team Brabant, als één overheid, de schouders onder zetten: gemeenten, waterschappen, omgevingsdiensten én provincie. Samen met een aantal Brabantse gemeenten en waterschappen organiseerde de provincie daarom de Brabantse dag van de Omgevingswet.

Niet af, wel klaar voor de start

Een vragenrondje aan de zaal levert op dat er grote verschillen zijn tussen Brabantse overheden. Een aantal gemeenten vindt dat ze prima op schema liggen. Veel anderen vinden zichzelf nog lang niet fit genoeg. Sommigen bereiden zich voor op de hoognodige veranderingen. Anderen experimenteren al volop met de instrumenten en het werken in de geest van de Omgevingswet. ‘Het hoeft gelukkig niet allemaal af te zijn, om toch klaar te zijn voor de start’, stelt een deelnemer.

Trainingsschema

Voor de deelnemers ligt een stevig trainingsschema klaar. In zo’n 25 workshops, verdeeld over drie ronden, is er op de Brabantse dag van de Omgevingswet voor ieder wat wils. Een impressie van enkele workshops vind je in dit magazine.

Meerkamp

De Brabantse wereldkampioene meerkamp, Nadine Broersen, vertelt over haar lange weg, vol horden en mijlpalen, naar het wereldkampioenschap en de Olympische Spelen.

VIP-bus

In de VIP-bus, voor very interesting people, zitten deelnemers aan het stuur van de gemeente en gaan aan de slag met initiatieven uit de praktijk. Wat gaat in de versnelling, en wanneer trap je op de rem?

Serious gaming

Een game spelen en leren tegelijk. Ter voorbereiding op de Omgevingswet zijn tal van ‘serious games’ ontwikkeld om inwoners, partners en collega’s klaar te stomen.

Omgevingsvisie over alle bestuurslagen heen

Zowel Rijk, provincie als gemeente lopen een proces om een Omgevingsvisie op te stellen. Hoe werkt dat (samen) tussen de drie bestuurslagen? Bekijk de video met Gaston Gelissen (Ministerie BZK)

Deel op social media