Onder de maretak

Zo reed ik op een modale regenachtige ochtend naar het provinciehuis en toen ik wilde afdraaien naar het fietslaantje van het provinciehuis viel mijn oog een groene takkige bos. “Het zal toch niet waar zijn, is dat een maretak?” zei ik tegen mezelf.‘Warempel’, dacht ik toen ik dichter bij de boom kwam. ‘Het is inderdaad een Maretak”. Ook de kippenboer die zijn kippen kwam verzorgen riep me toe: ”Ik heb ‘m ook al gezien, leuk hé”.


De maretak (Viscum album), vogellijm of mistel is een wonderbaarlijke plant die in nevelen, sterke verhalen en mythen is verhuld. ‘Mare’ betekent heks, spook of geest.


De meeste onder ons hebben deze halfparasiet ongetwijfeld al in de kruin van populieren of appelbomen in Zuid-Limburg of de Ardennen gezien. Het vreemde verschijnsel dat deze plant met zijn wortels niet in de grond, maar in een tak van een boom groeit, heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het toekennen van magische en mystieke eigenschappen van de plant.


In de Griekse mythologie had Persephone een sleutel van een maretak die toegang gaf tot de onderwereld. Bij de Kelten en Germanen was de maretak een heilige plant die in verband stond met de vruchtbaarheidsrituelen. De maretak werd vaak in stallen opgehangen om de slechte geesten weg te houden en het vee vruchtbaar te houden. De druïde sneed tijdens de winterzonnewende met een gouden sikkel een maretak uit een heilige eik. En een van de ingrediënten van de beroemde toverdrank van Panoramix die Asterix en Obelix onoverwinnelijk maakt is de maretak. De plant staat symbool voor eeuwig leven en vruchtbaarheid.


Vandaag de dag is de maretak niet meer weg te denken als kerstversiering. Maretakken worden opgehangen aan de voordeur of het takje met zijn witte besje belandt in een kerststukje.

Op kerstmarkten worden ze niet alleen te koop aangeboden maar worden ze ook opgehangen waaronder men iemand straffeloos mag kussen.


De verbindende kracht van de maretak

Afzel en Miriam Sahebali demonstreren de verbindende kracht van de maretak bij de provincie. Afzel is projectleider ICT, Miriam is projectondersteuner Brabantse Aanpak Stikstof. Ze zijn al jaren gelukkig getrouwd en hebben 2 kinderen.


Philip Peeters| Fotografie: Patrick Tönjes