Experimenten Mobiliteit-op-Maat

Door te experimenteren met mobiliteits-concepten wil de provincie praktijkervaring opdoen.

De provincie faciliteert nieuwe mobiliteitsconcepten die goed aansluiten op de vraag ‘waar bieden ze meerwaarde in plaats van of aanvullend op het busvervoer?’. Er zijn verschillende combinaties te maken in vraagtype en mobiliteitsoplossing. Met de samenleving, ondernemers en overheden, zoekt de provincie naar passende experimenten.

Lees hieronder meer over de huidige experimenten waarbij de provincie betrokken is.

Mobiliteit als dienst-platform

's-Hertogenbosch en Eindhoven

Ontwikkeling van een mobiliteit als dienst-platform voor Strijp-S en het Paleiskwartier dat op kleine schaal deelauto’s, deelfietsen en OV integreert.

Elektrische deelauto

's-Hertogenbosch

De provincie Noord-Brabant voert zelf een pilot van een jaar uit met elektrische deelauto’s voor medewerkers. Sinds mei 2018 kunnen medewerkers gebruik maken van BMW i3’s van Amber voor hun dienstreizen.

Bravoflex, flexibel bussysteem

Helmond, Eindhoven, Moerdijk, Roosendaal

In deze vier gemeenten kunnen reizigers gebruik maken van Bravoflex. Dit is een flexibel bussysteem op afroep dat reizigers, zonder vaste route, van halte naar iedere gewenste halte brengt. Er is dus geen dienstregeling. Gemakkelijk te boeken via een app of met een telefoontje.

Samen slim rijden

Helvoirt

Samen Slim Rijden is een initiatief van de provincie Noord-Brabant, Duurzaam Energie Haaren (DEH) en BMW Group Nederland. Het project biedt inwoners uit Helvoirt de mogelijkheid gebruik te maken van een elektrische deelauto.

Bravofiets

Eindhoven

Vanaf 2 juli 2018 kunnen busreizigers op de halte Flight Forum (buslijn 401 in Eindhoven) gebruik maken van Bravo fiets. Deze deelfietsen kunnen een jaar lang gratis gebruikt worden om van de bushalte naar de eindbestemming te fietsen, waardoor de reistijd wordt verminderd.

Met dit experiment wordt onderzocht hoe groot de behoefte is aan deelfietsen en wordt bepaald of er meer Bravofietsen bij bushaltes worden geplaatst.

Ridesharing app

Moerdijk

Sinds 11 maart 2019 brengt een app medewerkers van bedrijven op het haven- en industrieterrein Moerdijk bij elkaar om samen te rijden. De 2-jarige proef met ‘Ridesharing’ is 1 van de ideeën om het terrein beter bereikbaar te maken.

Zelfrijdende shuttlebus

Drimmelen

Tijdens het toeristische seizoen rijdt in Drimmelen een zelfrijdende minibus tien weken in het jachthavengebied. Het is de eerste keer in Nederland dat een zelfrijdende bus in zo’n complexe omgeving en met andere weggebruikers rond gaat rijden.