Verduurzamen?
Zo doet Heineken Brouwerij Den Bosch dat

Wat een gezin van 4 personen in een jaar verbruikt aan gas en elektra, gaat er bij Heineken Den Bosch in 20 minuten doorheen.

Niet voor niets wil deze brouwerij dan ook CO2-neutraal zijn in 2030. Aan Project Manager Duurzaamheid Martin van Nuus de taak om dat alles in goede banen te leiden.

Een eindproduct, zoals bier of een verpakking, dat de eindstreep niet haalt. Daar gaat nog de meeste energie aan verloren. Zonde, vindt Van Nuus die er in zijn privéleven een sport van maakt zo min mogelijk afval te produceren. ‘De zwarte container leeg ik misschien 1 keer in de 14 à 15 maanden. Dat doe ik uiteraard ook voor het milieu. Laatst was ik duiken op de Malediven. Je schrikt je een ongeluk hoeveel plastic je daar tegenkomt in de zee.’

Onnodig energieverbruik terugdringen is dan ook één van de dingen waar Van Nuus zich sterk voor maakt binnen Heineken Brouwerij Den Bosch. ‘Dan kan het gaan om een gereinigde vloer die opdroogt in een gekoelde ruimte tot aan een verwarming die draait in een grotendeels leegstaand gebouw. Vaak heeft dat niets te maken met het personeel bewust maken van hun gedrag. Zij willen wel. Het gaat er meer om dat dingen soms niet logisch in elkaar zitten.’

‘Ik probeer dan ook zoveel mogelijk de grondoorzaak weg te nemen. Het reinigen van een vloer bijvoorbeeld. Als je die niet vervuilt, hoef je de vloer minder vaak schoon te maken. Of ik geef die ene persoon die nog aan het werk is in een verder leeg pand een elektrisch plaatje, zodat de verwarming niet meer aan hoeft. Verder wordt er binnen Heineken ook met leveranciers en marketing gekeken hoe we zo duurzaam mogelijk kunnen verpakken. Want ook bij het verpakkingsproces gaat een hoop onnodige energie verloren.’


Een eindproduct, zoals bier of een verpakking, dat de eindstreep niet haalt. Daar gaat nog de meeste energie aan verloren

Maar met alleen het verbruik terugdringen ben je er nog niet. ‘Het is essentieel, maar levert geen hele grote besparingen op.’ Ook energiestromen hergebruiken is belangrijk. ‘Voor het brouwproces moeten wij bijvoorbeeld de brouwsels aan de kook brengen en vervolgens afkoelen. De warmte die hierbij vrijkomt, verdwijnt deels als warm water in het riool. Terwijl we die warmte goed kunnen hergebruiken voor onze verpakkingsafdeling met fleswasmachines en pasteurs (machines die de afgevulde flessen en blikken pasteuriseren). Ik ben dan ook druk bezig om dat voor elkaar te krijgen.’


En vergeet het watergebruik niet. ‘We willen zo duurzaam mogelijk omgaan met deze bron. Bijvoorbeeld door onnodig verbruik te reduceren en water te hergebruiken waar mogelijk.’

Ook energiestromen hergebruiken is belangrijk. De warmte die vrijkomt bij het brouwproces, verdwijnt deels als warm water in het riool

De energiebehoefte die uiteindelijk overblijft, gaat Heineken Brouwerij Den Bosch zo duurzaam mogelijk opwekken. De windmolen en 3.400 zonnepalen die het bedrijf op zijn dak heeft laten plaatsen, zijn daar een mooi voorbeeld van. ‘Het is helaas nog niet genoeg, maar er komen nog meer windmolens en zonnepanelen bij. Daarmee worden we 50% C02-neutraal voor elektra.


En dan natuurlijk biogas. ‘We maakten al zelf biogas om onze ketels te verwarmen, maar dat was maar 10% van de warmtebehoefte. Het nabijgelegen waterschap Aa en Maas gaat ons ook biogas leveren. Door dat gas met ons eigen biogas te vermengen, kun je het goed verstoken. Zo gaat het ons lukken om eind volgend jaar het gas dat we nodig hebben om onze ketels te verwarmen, uiteindelijk helemaal duurzaam op te wekken. Dat is grofweg de helft van onze warmtebehoefte. Als we het vervolgens ook voor elkaar krijgen dat onze verpakkingsafdeling volledig draait op de restwarmte van de brouwafdeling, dan zijn we ook voor gas 100% CO2-neutraal.’


En met al deze acties komt die CO2-neutrale toekomst stukje bij beetje dichterbij voor Heineken Brouwerij Den Bosch.